Išči

celjsko

CELJSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.02.22

HNMP in GRS Brnik prepeljal poškodovanega otroka s smučišča Golte

Ob 13.31 se je na smučišču Golte med smučanjem poškodoval otrok. Na kraju ga je oskrbel dežurni zdravnik na smučišču, nato pa ga je policijski helikopter LPE v spremstvu združene ekipe HNMP in GRS Brnik prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno, dopoldne bo ponekod na zahodu že rahlo deževalo. Popoldne bo pas padavin od severa prešel vso Slovenijo, lahko bo tudi zagrmelo. Meja sneženja se bo na jugu spustila do okoli 500 m nad morjem. Zjutraj in dopoldne bo pihal jugozahodnik, popoldne pa bo zapihal severni do severovzhodni veter. Sredi dneva bodo temperature od 6 do 13 °C, popoldne pa se bo od severa ohladilo. Ponoči se bo postopno razjasnilo.

V torek bo pretežno jasno, zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije nekaj megle. Čez dan bo pihal okrepljen veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, v alpskih dolinah do -6, najvišje dnevne od 6 do 11, na Primorskem do 14 °C.

V sredo in v četrtek bo večinoma sončno. V sredo bo pihal severni, v četrtek pa jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer se lahko zaradi šibke plasti pod novejšim snegom ob večji obremenitvi snežne odeje sproži plaz kložastega snega. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa. Nižje, v sredogorju, kjer je še novejši sneg, so možni posamezni talni plazovi na strmih travnatih pobočjih.

Padavin v soboto je bilo malo, zapadlo je le nekaj centimetrov snega. Snežna odeja je v sredogorju ojužena in mehka, nekoliko višje ponekod prekrita s tanko skorjo. V visokogorju je v senčnih legah sneg še mehak, drugod pa prekrit s tanko skorjo. V snežni odeji je šibka plast, po kateri se sneg še lahko splazi. Precej je klož, vetru izpostavljene lege so spihane in poledenele. V ponedeljek bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo občasno manjše padavine v hribih Notranjske in severne Primorske, popoldne tudi drugod. Na območju naših gora bo nad okoli 1200 m zapadlo od 5 do največ 10 cm snega. Pihal bo močan jugozahodnik, ki se bo popoldne obrnil v severno smer. Ohladilo se bo, ničta izoterma, ki je trenutno na nadmorski višini okoli 1600 m, se bo do večera spustila na okoli 1000 m nadmorske višine. V torek in v sredo bo precej jasno, občasno bo lahko nastalo nekaj slojastih oblakov. Pihal bo zmeren do močan severni veter. Ničta izoterma bo nihala med 1000 in 1600 m nadmorske višine. Tudi v četrtek bo še precej jasno, pihal bo jugozahodnik. Proti večeru se bodo začeli nabirati oblaki po hribih severne Primorske in Notranjske.

Snežne in plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. V sredogorju bo sneg čez dan ojužen, nižje bo tudi kopnel, ponoči bo pomrznil. V visokogorju se bo čez dan ojužil predvsem na osončenih pobočjih, ponoči pa pomrznil, krepila se bo skorja. Ta proces bo manj izrazit in počasnejši v senčnih legah. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZMERNA, 2.stopnje. Nevarna bodo predvsem mesta z napihanim snegom na bolj strmih pobočjih, kjer boste lahko ob večji obremenitvi sprožili plaz kložastega snega. Predvsem na takih mestih je potrebno biti precej previden. Predvsem na spihanih legah ostaja nevarnost zdrsa.
Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 23. 2. 2022.


 21.02.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 570

CELJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.