Išči

celjsko

CELJSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore - 27.07.14

Janez Mihovec: Božanski razgled z vrha Konja v Kamniško-Savinjskih Alpah

Na Konju

Kamniško-Savinjske Alpe kipe v višino. Razbrazdani in izpostavljeni vrhovi segajo pod nebo, med vrhovi so vrezane ozke doline. Gorovje ponuja čudovite razgledne vrhove. Eden teh je tudi 1803 metre visoki Konj. Osnovna pristopa sta dva, vsak posebej nas kar precej upeha.
Prvi je iz doline Kamniške Bele preko Presedljaja, drugi pa skozi Dolski graben in planine Dol. Obe poti se srečata na vrhu in zato je mogoče napraviti tudi krožno pot. Po Dolskem grabnu pošteno zagrizemo kolena. Po dveh urah hoda se senčnat in zaprt svet končno izravna in pred nami se odpre širjava planine Dol. Na planini pri stanovih zavijemo ostro na levo in se spet zagrizemo v strmino. Na višini 1654 metrov se pred nami odpre planina Rzenik. Za njo vidimo vrh Konja. Vrh ima višino 1803 metre in sam po sebi ni nič posebnega; a je z njega neverjeten razgled. Takoj pod vrhom se začne strahovit prepad skoraj tisoč metrov v globino v dolino Kamniške Bele.
Na drugi strani se razprostirajo greben Zeleniških špic in osrednji Grintovci. Vse to se dogaja na severni strani, kjer je svet divje lep. Prav drugačna podoba se pokaže na južni strani. Razločno vidimo prostrano Veliko planino s svojimi stanovi, ki se nadaljuje v Menino planino in nato naprej v Zasavsko hribovje.
Nadaljevanje naše krožne poti je nekoliko bolj zahtevno. Markirana pot teče naprej po grebenih in se spušča do sedla Presedljaj na višini 1613 metrov. Čeprav se spustimo za manj kot dvesto višinskih metrov, je pot izpostavljena z lepimštevilom klinov, skob in jeklenic. Na sedlo se markirana pot odcepi proti Korošici, mi pa zavijemo na levo naravnost navzdol. Pot se ves čas strmo spušča, saj se moramo spustiti do izhodišča na višini nekaj manj kot 600 metrov ob izlivu Kamniške Bele v Kamniško Bistrico.
Vse to bi bilo nekoliko dolgočasno, če si ne bi na poti spotoma ogledali še enega najlepših slovenskih slapov. V zatrepu doline preko nagnjene skalne stene v globino pada kakih petindvajset metrov visoki slap Orglice. Zapustimo vrhove gora z božanskim razgledom in se po senčnati dolini odpravimo do izhodišča ob glavni cesti.

Tekst in foto: Janez Mihovec

Vecer.si 27.07.2014

S Konja je božanski razgled

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 570

CELJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.