Išči

štajersko

ŠTAJERSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 05.05.23

GRS v dveh akcijah - Razmere v gorah

Ob 15.12 se je pri sestopu iz Uršlje gore proti Ivarčkem jezeru v občini Ravne na Koroškem poškodovala planinka. Reševalci GRS Koroške so planinki na kraju nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 10.30 se je na območju reke Tolminke pod naseljem Zadlaz-Čadrg, občina Tolmin, pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so reševalci postaje GRS Tolmin, gasilci PGD Tolmin ter vodniki reševalnih psov KZS in ZRPS. Pogrešana oseba se je v popoldanskih urah vrnila sama, premočena in podhlajena, vendar nepoškodovana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 °C.

V soboto bo sprva precej jasno. Sredi dneva in popoldne bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, predvsem na severu in v hribovitem svetu zahodne Slovenije pa tudi krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 19 do 25 °C.

V nedeljo bo nekoliko več spremenljive kopaste oblačnosti, tudi popoldanske plohe in nevihte bodo pogostejše. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je bila v sredo nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 2000 metri nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, a se je čez dan zaradi otoplitve povečala in je bila nad okoli 2000 metri ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje, nižje, kjer je bil še sneg, ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so bila strmejša pobočja v višjih legah visokogorja, kjer je v preteklih dneh padlo precej novega snega, ki se je čez dan ojužil in plazil. Veter je ponekod gradil klože, ki so se lahko sprožile že pod majhno obremenitvijo. Večja pozornost je bila potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

V visokogorju je v preteklih dneh ponovno obilneje snežilo. Meja sneženja je bila na nadmorski višini med 1800 metri in 2100 metri. Nad okoli 2200 metri je zapadlo od 20 do 50 cm suhega snega, nižje pa je bil sneg moker, zato so tudi količine manjše. Snežilo je ob rahlem do zmernem severnem do severovzhodnem vetru. Grebeni v visokogorju so precej spihani in ponekod trdi ter poledeneli. Pod nadmorsko višino 1800 metrov se je snežna odeja talila, vedno več je kopnih mest. Snežne razmere so zelo odvisne od nadmorske višine in izpostavljenosti soncu.

V četrtek je bilo v visokogorju sprva pretežno jasno, v sredogorju pa ponekod več oblačnosti in tudi megle. V četrtek popoldan je nastala spremenljiva kopasta oblačnost, nekateri vrhovi visokogorja so bili v oblakih. Pihal je šibak severni do severovzhodni veter. Čez dan se je občutno otoplilo. Temperatura na 1500 metrih je bila sredi dneva okoli 7, na 2500 metrih okoli 3 °C. V petek bo sprva sončno, popoldne pa delno jasno, nastajala bo plitva kopasta oblačnost. Predvsem v Julijcih lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna ploha. Pihal bo šibak severni do severozahodni veter. Še topleje bo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 11, na 2500 metrih okoli 4 °C. Tudi v soboto in nedeljo bo sprva sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe, v nedeljo posamezne nevihte. Veter bo šibak. Še vedno bo toplo, temperaturna meja 0 °C bo na nadmorski višini okoli 3000 metrov.

V prihodnjih dneh se bodo snežne in plazovne razmere čez dan zaradi vpliva močnega sonca in otoplitve hitro spreminjale. Nov sneg, ki je zapadel v visokogorju, bo postal labilen in se plazil. Potrebna bo povečana previdnost! Zaradi jasnih noči bo snežna odeja tudi v prihodnjih dneh ponoči v visokogorju pomrznila, čez dan pa se hitro ojužila. Razmere bodo tipično pomladanske.
Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.
Meja sneženja bo ob koncu tedna visoko, nekaj snega bo morda padlo le po najvišjih vrhovih.


 05.05.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1624

ŠTAJERSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.