Išči

štajersko

ŠTAJERSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 13.01.2024

Bilten - 13.01.2024

Posredovanja gorskih reševalcev in reševalcev na smučiščih

Ob 16.12 se je pri naselju Javornik, občina Kranj, pri delu v gozdu poškodoval krajan. Reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so podhlajenemu oskrbeli poškodovano nogo ter ga prepeljali v ZD Kranj.

Ob 14.00 si je pri sestopu z Jošta, občina Kranj, pohodnik poškodoval roko. Reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so ga oskrbeli ter prepeljali v ZD Kranj.

Ob 11.54 si je v bližini Koče na Loki, občina Luče, planinka poškodovala gleženj. Posredovali so reševalci GRS Celje, dežurna ekipa HNMP Brnik in helikopter SV. Helikopter je poškodovanko prepeljal v SB Celje.

Ob 11.12 sta na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, trčila smučarja in si hudo poškodovala glavi. Reševalci na smučišču so ju oskrbeli. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik pa ju je prepeljal v UKC Ljubljana.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo večinoma jasno, zjutraj in dopoldne bo v Bohinju in ponekod po nižinah Koroške megla. Proti večeru se bo ob morju začelo oblačiti. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 5, na Primorskem okoli 8 °C.

Ponoči se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -1, ob morju okoli 2 °C.

Jutri bo v zahodnih in osrednjih krajih precej oblačno, v vzhodni in severni Sloveniji pa še deloma sončno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 9 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo jasno. Pihal bo šibak do zmeren veter severnik, ki bo obračal v zahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -3 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo precej jasno, v Celovški kotlini se bo zjutraj in dopoldne zadrževala megla.

Jutri se bo predvsem vzhodno in južno od nas pooblačilo, v Kvarnerju bo možna kakšna kaplja dežja.

Obeti

V noči na ponedeljek lahko predvsem na Primorskem pade kakšna kaplja dežja. V ponedeljek bo večinoma suho, čez dan bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo na severu države.

V torek kaže na bolj sončno vreme, po nekaterih nižinah bo sprva megleno.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: čet., 11. 01. 2024 11:28 Naslednja objava: pon., 15. 01. 2024

Opis stanja in napoved (čet., 11. 01. 2024 11:28)

Podatki o snežni odeji

2000 m > 150-220 cm - J. in z. Julijci

2000 m > 120-180 cm, 1000 m > 5-20 cm - Osr. Julijci

2000 m > 90-140 cm, 1000 m do 5 cm - Kam.-Sav. Alpe

5-20 cm - Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - čet., 11. 01. 2024 11:28

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Znatna.

Problemi: napihan sneg

Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1600 m nadmorske višine ZNATNA, ali precejšnja, 3. stopnje, nižje MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom, ki so na zahodnih in južnih straneh, predvsem okoli grebenov, sedel in v grapah. Kložast plaz lahko na posameznih mestih sprožite ob majhni obremenitvi. Tudi globlje v snežni odeji so prisotne šibke plasti, nevarnost je težko prepoznati brez preizkusa stabilnosti snežne odeje. Snežne razmere v visokogorju so še vedno zahtevne.

Snežne razmere

Po obilnejšem sneženju je sledilo obdobje suhega, hladnega in precej vetrovnega vremena. Snežna odeja se skoraj ni preobražala, le počasi posedala. Ponekod je zaradi mraza in vlage nastal površinski srež. Zaradi vpliva vetra je površina snežne odeje preoblikovana, veliko snežnih zametov. Izrazita sprememba v višini snežne odeje je nad nadmorsko višino okoli 1600 m, kjer se višina zelo hitro poveča in se ponekod še vedno globoko predira.

Predviden razvoj vremena

Danes, v četrtek bo jasno. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Topleje bo, temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -4 °C. Jutri bo pretežno jasno, oblačnost se bo povečala v vzhodnem delu Savinjskih Alp. Okrepil se bo severnik. Hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli -4 na 2500 m okoli -8 °C. V soboto se bo nadaljevalo jasno vreme. V visokogorju bo pihal zmeren severozahodnik, drugod bo veter šibak in spremenljive smeri. Spet bo topleje, zrak bo suh. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -4 °C. V nedeljo kaže, da se bo oblačnost iznad Primorske širila v notranjosti. Oblačno in megleno bo v sredogorju, medtem ko bo v visokogorju še večinoma sončno. Pihal bo zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m okoli -4 °C. V ponedeljek se bo oblačnost trgala. Nekoliko se bo ohladilo.

Tendenca snežnih razmer

Snežne in plazovne razmere se bodo v prihodnjih dneh le počasi spreminjale. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo počasi zmanjševala, še vedno bodo najbolj nevarna zmerna do zelo strma pobočja z napihanim snegom. Čez dan se bo na prisojnih legah predvsem v sredogorju snežna odeja nekoliko ojužila, nastala bo skorja.

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1624

ŠTAJERSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.