Išči

goriško

GORIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 13.03.1974

Predavanja

Planine in ljudje - 13.03.1974

LJUBLJANA: PD Ljubljana-matica vabi danes zvečer ob 20. uri na predavanje dr. Miloša Levičnika Po sledeh stare Mezopotamije danes. Predavanje bo predavalnici Fakultete za elektrotehniko na Tržaški cesti 25.

PD Šmarna gora prireja danes ob 19. uri predavanje o varstvu narave, ki ga bodo ilustrirali z barvnimi diapozitivi. Predavanje bo v društvenih prostorih, Vikrče 30, kjer so predavanja vsako sredo in kjer med 19. in 20. uro nudijo tudi vse informacije.

NOVA GORICA: PD Nova Gorica vabi v petek zvečer ob 19. uri na predavanje prof. Cirila Hubada Prek alpskih prelazov v Švico, spremljano s 320 diapozitivi. Predavanje bo v komorni dvorani Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici.

Izleti

PD Ljubljana-matica vabi v nedeljo na izlet ŽIRI LEDINE GOVEJEK VRSNIK, ki ga bo vodu Jože Eleršek. Odhod s posebnim avtobusom ob 7. uri, hoje bo okoli pet ur, vožnje 120 km, cena pa je 23 dinarjev.

PD Šmarna gora vabi v nedeljo na KAMNIŠKO SEDLO. Zbor vseh udeležencev bo v soboto 16. t. m. ob 18. uri v planinskem domu v Kamniški Bistrici. Za vse je obvezna zimska oprema.

PS Elektromehanika

Konec februarja je bila v Iskri Elektromehanika ustanovljena planinska sekcija, ki je že tretja tovrstna celica PD Kranj (po PS Naklo in SAVA). Vodstvo PD Kranj namreč stremi za tem, da bi nudilo organizirano obliko planinskega dela povsod tam, kjer je zanj interes. Nova sekcija bo skrbela predvsem za izletništvo. Vodil pa jo bo Peter Leban. Zanimivo je, da je iz kolektiva Iskre kar 13 vseh članov PD Kranj. AO jih ima celo 60 odstotkov in postaja GRS kar 50 odstotkov.

Vodnikom lavinskih psov

Organizatorji letošnjega republiškega tečaja za lavinske pse so sporočili, da tečaj ne bo 16. in 17. t. m. v Krmi, temveč (zaradi neugodnih razmer) 23, in 24. marca na Planini pod Golico. Zbor bo v petek 22. t. m ob 18. uri v domu tabornikov pod Golico, vsa druga navodila pa so v razpisu z dne 28. februarja letos.

Tečaj gorske straže

Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana-matica vabi vse tiste ljubitelje narave, ki bi se želeli vključiti v delo odseka in pomagati pri vzgoji za kulturnejši odnos obiskovalcev planinskega sveta do narave, v tečaj za gorske stražarje. Poleg predavanj, ki se bodo začela 28, t. m. ob 19. uri na Gimnaziji Poljane, bodo organizirali tudi več študijskih izletov. Prijavnice in podrobnejše informacije dobite v društveni pisarni na Miklošičevi 17 (tel.: 312-645).

Prečenje Kom-Emina

V Bolgariji so februarja letos že tretjič opravili grandiozno prečenje Stare planine, bolj znano pod imenom izhodišča - Kom in končne točke Emine. Zračna razdalja trase je dolga 550 km, pohod pa 750 do 780 km. Letošnje ga pohoda se je udeležilo 35 planincev in alpinistov, med njimi sta bili tudi dve alpinistki, trije pa so se udeležili tudi prvih dveh pohodov. Najstarejši udeleženec je bil 63 letni Georgij Zjumbjulev, ki se je vseh 37 dni, kolikor je trajal pohod, enakovredno kosal z dva do trikrat mlajšimi tovariši. Za konec pa še to, izračunali so, da so bili na nogah skoraj natanko 200 ur (deloma s smučmi, deloma pa tudi z uporabo alpinističnih rekvizitov), počivali so le dva dni, povprečno pa so hodil po 8 ur na dan. Prenočevali so večinoma v planinskih postojankah ali vaseh.

Planinci in smučanje

V zvezi z novico enakega naslova, ki smo jo objavili 21. februarja, nam je dr. Dušan Kermavner poslal dopolnilo. Napisali smo namreč, da je bil prvi smuški tečaj s tekmovanjem pred 60 leti. Dejansko pa je prvega organizirala Deželna zveza za tujski promet že štiri leta prej, januarja 1910. In tudi naslednja leta so bili sezonski tečaji v Bohinju, leta 1913 pa tudi večje sankaške in smukaške tekme. Na teh je kot tretji prismučal na cilj R. Badjura, ki je bil tedaj računski oficir. Leta 1914 pa se je smuškemu tečaju Bohinju pridružil se enak v Ljubljani, ki ga je vodil Badjura. Badjura je tedaj menda te drugo sezono tudi vodil smuške izlete v Ljubljansko okolico.

APD vabi na turni smuk

Odsek za turno smučanje pri Akademskem planinskem društvu vab konec tedna na turni smuk USKOVNICA-DRAŠKI VRH. Natančnejše informacije z napotki glede opreme in podobnega bodo nudili četrtek ob 20. uri v društvenih prostorih na Trgu revolucije 1 (soba 56). Prevoz bo rednim avtobusom ali individualen stroške pa bo poravnaval vsak sam. Izlet bo vodil Joža Mihelič.

Izlet na Goldeck

Komisija za planinski turizem PZS vabi v soboto na smučarski iz let, katerega cilj je Goldeck Avstriji. Na voljo je še nekaj prostih mest v posebnem avtobusu (cena je 60 din). Odhod bo ob 6. uri izpred PZS na Dvoržakovi 9. povratek pa okoli 21. ure.

Zanimiva brošura

PD Kranj je ob 75-letnici izdalo zanimivo in lepo brošuro Temelji organiziranega planinstva Kranju. To je pravzaprav ponatis knjižice Po desetih letih, ki so jo njihovi predniki izdali je ta 1909 in vsebuje kroniko kranjske podružnice SPD (1899-1900). Seveda pa tedanjega dela in uspehov ne smemo primerjati s sedanjo dejavnostjo PD Kranj (saj to tudi ni bil namen), ki ima to skoraj 3000 članov, devet odsekov, tri sekcije in postajo GRS. Bile so pač druge razmere in kljub temu so se maloštevilni kot so bili lotili zidave Prešernove koče na Stolu. Njihova ljubezen do gora in planinska zagnanost je bila neomajna, na to pa so ravno hoteli opozoriti s ponatisom.

Spet vprašanje zavarovanja

Na predavanju o plazovih odseka za turno smučanje PD Kranj, ki ga je imel inž. Pavle Šegula, so udeleženci ponovno sprožili vprašanje zavarovanja za primer reševanja v tujini. Nekdaj je bilo pomembno le za alpiniste, saj so planinci za skupinske izlete nekako uredili, sedaj pa zastavljajo vprašanje še turni smučarji. Toda rešitve ni in ni.

Odmevi z gora

V petek ob 17.40 bo na drugem radijskem programu na vrsti sestavek Vojak in gora, ki ga je pripravil Inko Bajde iz Maribora.

Mladi v Ilirski Bistrici

Mladinski odsek PD Ilirska Bistrica že peto leto s svojimi pestrimi dejavnostmi združuje mladino na osnovnih šolah. V preteklem letu so šteli skupno 57 mladincev in 447 pionirjev, pridobili pa bi radi še čim več mladih delavcev, študentov in tudi predšolske mladine. Njih glavna skrb so izleti, kar se pozna tudi v številkah: nad 40 večjih in manjših izletov prek 2000 udeležencev. Zbirali so žige za značko pionir-planinec, slovensko planinsko transverzalo, razširjeno planinsko pot in celo Pot prijateljstva. Skrbeli so tudi za vodstveni kader, pet jih je naredilo izpite za MV, trije so se udeležil tečaja za vodenje v zimskih razmerah, dva ledeniška izpopolnjevalna tečaja pod Grossglocknerjem dve njihovi mentorici pa sta bili na mentorskem tečaju. Organiziral so III. orientacijsko tekmovanje za Pokal Snežnika, planinsko šolo, ki jo je lani uspešno končalo 26 pionirjev, letos pa imajo kar 40 udeležencev, sodelovali so tudi pri prenosu Kurirčkove pošte in te na številnih drugih akcijah. Za prijetno počutje na akcijah in dobro vodstvo mladinskega odseka pa imajo velike zasluge njihovi učitelji-mentorji, ki se jih vključuje v delo PD vsako leto več in več.

Delo, 13. marec 1974, arhiv G-L

Značke:
GL4 Delo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 128

GORIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.