Išči

kraško

KRAŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.04.22

GRS v dveh akcijah

Ob 16.34 je na severnem pobočju Rašice, občina Vodice, v gozdu gorski kolesar trčil v drevo in obležal nezavesten. Reševalci NMP Ljubljana, gorski reševalci GRS Ljubljana in Kamnik ter člani Enote prvih posredovalcev Vodice so ga na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Ob 10.27 so v Gradiški turi pri Vipavi na Otmarjevi poti opazili negibno plezalko, ki visi na vrvi. Aktivirani so bili reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina, GRS Ljubljana in helikopter Slovenske vojske. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da je plezalka podlegla poškodbam. Reševalci GRS Tolmin in Ljubljana so ponesrečeno plezalko skupaj s soprogom z vrvno tehniko spustili do primernega mesta, kjer ju je prevzela posadka helikopterja Slovenske vojske in reševalcev letalcev ter ju prepeljala v dolino. Vzroke nesreče preiskuje Policija.

Predviden razvoj vremena

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, dopoldne bo na vzhodu še povečini sončno. Predvsem v zahodnih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na vzhodu do 20 °C.

V soboto bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Proti poldnevu se bo od severa začel čez Slovenijo pomikati pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se bo spuščala, predvsem v zahodni polovici Slovenije lahko tudi do okoli 400 m nadmorske višine. Popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 4 do 12, popoldanske pa le od 1 do 6, na Primorskem do 16 °C.

V noči na nedeljo bodo padavine od severa povsod ponehale, ponehala bo tudi burja na Primorskem. V nedeljo bo sončno s hladnim jutrom, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V vzhodni polovici Slovenije bodo popoldne posamezne kratkotrajne plohe.
V ponedeljek bo pretežno jasno, jutro bo hladno. Nad severno polovico Evrope je območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta valovi čez zahodno in srednjo Evropo severno od Alp in bo jutri od severa prešla Slovenijo. Od jugozahoda doteka k nam topel in vse bolj vlažen zrak.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1.stopnje, po evropski pet stopenjski lestvici. Nevarnejša so zlasti strmejša pobočja visokogorja, kjer je več snega. Ob odjugi bodo danes še možni spontani snežni plazovi mokrega snega, to zlasti velja za višje predele in tudi senčne lege, kjer bo izrazitejša odjuga nastopila šele današnji dan. Nižje so na travnatih in dovolj strmih pobočjih možni tudi posamezni talni plazovi. Piha tudi okrepljen jugozahodnik, ki bo v visokogorju na vzhodnih in severnih pobočjih okrog grebenov in sedel gradil klože.

Tokrat ponoči zaradi vlažne odjuge snežna odeja ni pomrznila, izjema so le višji deli visokogorja. Sneg, ki je zapadel ob zadnjem poslabšanju, se je že precej sesedel in v sredogorju tudi stalil. Snežna odeja je zaradi odjuge južna in težka. Bolj zimsko je le okoli višjih vrhov visokogorja, kjer se najde še suh sneg. Grebeni so spihani in ponekod poledeneli.

V petek bo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske pretežno oblačno, vrhovi bodo v megli. Čez dan bodo tam manjše padavine, meja sneženja bo na okoli 2000 m nadmorske višine. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan se bodo oblaki nabirali tudi po ostalih delih naših gora in hribov. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik! Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. V soboto bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo le tu in tam manjše krajevne padavine, popoldne pa nas bo od severa dosegla hladna fronta s padavinami in hitro ter močno ohladitvijo. Možne bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se bo hitro spustila pod 1000 m. Sprva bo še pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo slabel in nato bo zapihal močan severni veter. Dopoldne bo še toplo, popoldne se bo hitro ohladilo in na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C. V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan pa bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, vrhovi visokogorja bodo občasno tudi v oblakih. Predvsem popoldne bo možna tudi kakšna snežna ploha. Sprva bo še pihal okrepljen severnik, ki bo čez dan počasi slabel. Zjutraj bo na 1500 m okoli -5, na 2500 m pa okoli -11 °C, čez dan se bo nekoliko ogrelo. V ponedeljek bo pretežno jasno. Zapihal bo zmeren jugozahodnik. Topleje bo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m pa okoli - 2 °C.

V petek in sprva tudi v soboto bo v gorah vlažno, južno in zelo vetrovno vreme. Snežno odejo bo zlasti v sredogorju hitro pobiralo. Do 10 cm mokrega snega bo padlo le po višjih vrhovih visokogorja. Jutri pričakujemo zelo hiter vremenski preobrat! Okoli 11. ure bo severna gorstva dosegla izrazita hladna fronta. Do večera bo zapadlo od 10 do 30 cm suhega snega, več na območju Julijskih Alp. Ob posameznih nevihtah bo padala tudi sodra in babje pšeno. Pihal bo tudi zmeren do močan severnik, ki bo prenašal sneg in na južnih pobočjih gradil snežne nanose.
Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1700 m ostala ZMERNA, 2.stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje. Zlasti bo potrebna previdnost na področjih z napihanim snegom. Tudi v nedeljo se razmere ne bo kaj dosti spremenile. Predvsem na južnih pobočjih sredogorja se bo sneg nekoliko ojužil.

Od ponedeljka naprej pa bo znova nastopila pomladanska situacija.


 08.04.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 230

KRAŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.