Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 04.06.21

Primorski dnevnik: Jof di Miezengot |  Planinski odsek Devina | Na Krminsko goro | Ojstrnik | Planinska šola

Jof di Miezengot (Poldašnja špica) 2.087 m

V nedeljo je bil na programu drugi letošnji vzpon planincev ASD Mladina. Predvidena tura je bila v dolini Val Montanaia, toda zaradi plazu je bila popolna zapora in zato je bil dostop onemogočen. Odločili so se za alternativo in so po Ojsterniku dosegli še vrh Jdfdi Miezegnot (Poldašnja špica) 2.087m nad dolino Zajzere. Na koncu doline Zajzere se je pot takoj povzpela do koče F.lli Grego (1389 m), po kratkem počitku pa nadaljevala do Rudnega vrha (Sella di Sompdogna) 1398 m, ki je postregel s prvim pogledom na cilj nedeljske ture. Pot se je ob planšariji, ki je bila žal še brez živali na paši, povzpela proti vrhu. Naše planince pa so navduševali krasni razgledi. Do vrha je bilo potrebno prečkati nekaj zasneženih kotanj, mimo bivaka Gemona pa takoj pod sam vrh. Nekaj lepo urejenih žic in že so stali planiti na vrhu. Razgled je bil enkraten. Pogled so imeli na vse strani neba, na severu do avstrijskega Veliki Kleka (Grossglockner), na vzhodu so občudovali mogočen Mangart, Jalovec, Prisojnik in Razor, pred sabo pa Viš in celotno severno steno do Montaža. Na zahodu pa je pogled segal do Karnijskih Alp in Dolomitov (Civetta, Tofane).

Tokrat se je skupinica planincev AŠD Mladina odlično odrezala. Nazaj grede pa je še preverila kulinariko v koči bratov Grego in pred odhodom domov obiskala še dom J. Kugya v Ovčji vasi.

Planinski odsek Devina na ferati v Glinščici

Image
Planinski odsek SK Devin je načrtoval pohod po zanimivi krožni poti v dolini Rezije v nedeljo, 23. maja, a je izlet zaradi vremenskih razmer žal odpadel in so ga prenesli na kasnejši datum, saj je bilo veliko zanimanja in prijavljenih pohodnikov. Sicer pa je sledil dva dni kasneje za tiste, ki se udeležujejo izletov med tednom, pohod po krožni poti okrog Doberdobskega jezera in z ogledom zanimivih kraških pojavov.

Veliko pričakovanje pa je vladalo za dvodnevni tečaj ferate v dolini Glinščice, ki ga je vodil znani slovenski alpinist Luka Stražar. Tako se je v nedeljo, 30. maja, zbrala pod boljunskimi stenami zbrala lepa skupina udeležencev tečaja plezanja pod vodstvom samega Stražarja in Mateja Kovačiča. Najprej so sledili teoriji in praktični razlagi, nato pa so se razdelili v štiri skupine, se opremili s potrebno plezalno opremo ter preizkusili napotke v dveh ločenih izmenah. Drugi del tečaja se bo odvijal kasneje v Vipavski dolini na Gradiški turi.

Nedeljski tečaj je lepo uspel in nekateri udeleženci se bodo v poletnih mesecih preizkusili tudi na feratah, ki jih Planinski odsek načrtuje v tej sezoni.

Izlet na Krminsko goro

V letu 2021 se je skupina SPDT-ejevcev že tretjič podala po Vertikali, planinski poti, ki jo je Slovensko planinsko društvo Trst začrtalo od Glinščice pri Trstu do gore Peč pri Trbižu na itatijansko-avstrijski-slovenski tromeji in je bila uradno odprta leta 1975. V kasnejših letih je Vertikalo še podaljšalo do morja in se zato sedaj uradno prične pri mejnem prehodu Lazaret. Prvi višji vrh, ki ga dosežemo po belo-plavi markirani poti so Stare Milje (172 m nadmorske višine). Tam so letos, 21. februarja, udeleženci organiziranega pohoda uživali razgled na Miljski in Tržaški zaliv.

SPDT si želi v letošnjem letu promovirati vrhove in nekatere odseke, ki spadajo v to markirano pot, ki povezuje kraje, kjer prebivajo Slovenci v Italiji. Med petimi odseki, ki sestavljajo Vertikalo, so za naslednja izleta izbrali cilja na odseku posvečenem dr. Klementu Jugu, ki poteka od Stare gore do Grmade. Prvi izlet je bil v nedeljo, 9. maja, pohodniki so se iz Rubij povzpeli na Vrh Sv. Mihaela (275 m), se sprehoditi med strelnimi jarki in kavernami, pričami grozot prve svetovne vojne ter se med vinogradi in po gozdu vrniti na izhodišče.

Prejšnjo nedeljo, 30. maja, pa so si SPDT-ejevci za cilj izleta izbrati Krminsko goro. Ni zelo visoka gora, saj se dviga le do 274 m nadmorske višine, je pa edina v krogu več kilometrov. Udeleženci so se z avtomobili pripeljati iz Tržaškega in Goriškega do Bračana, kjer so se zbrati pred baročno cerkvijo sv. Lovrenca. Od tam so se takoj povzpeti po stezi, ki je se vije po lepo urejenih vinogradih do sedla, kjer razpotje pelje tudi do vrha, do cerkve sv. Jurija. To so si nekateri pohodniki ogledati ob sestopu. S sigurnimi koraki so pohodniki slediti oznaki krožne poti po grajskem parku, ki se je najprej spustila do glavne ceste za Plešivo, po 250 m pa zavila na stezo ob potoku Smerdar (ime bi po slovensko imelo slab pomen, v resnici je bil potok čist in vabljiv). Večkrat je gozdna steza prečkala vodo, večkrat so udeleženci skakati iz enega do drugega brega potočka in se ob tem zabavati. Končno se je po eni uri pot začela dvigovati po urejeni gozdni stezi, ki jo je večkrat razjedal kak hudournik, in pripeljala do vrha. Vsi so ostati brez sape, ko se je gozd nenadno končal in pustil prostor parku ob srednjeveški okrogli utrdbi na vrhu Krminske gore in se je tako pogled razprostrl na 360 stopinj. Takrat so vsi razumeti, da se je splačalo priti na vrh. Videti so lahko Savudrijo, po drugi strani pa so lahko spoznati Staro Goro, Števerjan, Kanin in še Krn. Čas je bilo za zasluženo matico iz nahrbtnika, klepet in skupinsko sliko. Spust v dolino je bil krajši in steza se je po sončni strani hriba vila spet po vinogradih, mimo krasne cerkve sv. Marije, kjer se lahko opazuje Krmin z visokega, nato po gozdu do sedla, kjer se manjša skupina odloči, da si bo ogledala še pogled z vrha pri cerkvi sv. Jurija, tja do začetne točke, kjer so udeleženci pustiti svoje avtomobile.

Ojstrnik

Za nedeljo, 6. junija, pa SPDT načrtuje izlet na Ojstrnik, na najbolj vzhodni vrh v Karnijskih Alpah, ki le za 52 m presega višino 2000 m nadmorske višine. Nahaja se na meji med Italijo in Avstrijo. Na vzhodnem predvrhu gore je postavljen križ, na pravem vrhu pa vpisna skrinjica. Z vrha se odpira zelo lep razgled na Julijske Alpe, na vzhodni del Karnijskih Alp in na Visoke ture proti severu. Pohodniki se bodo zbrati ob 6. uri v Bazovici pri Kalu oziroma ob 6.15 na Opčinah, parkirišče ob krožišču smer Bani. Z osebnimi avtomobili se bodo peljati najprej do Ukev, in se vzpeti po ozki 6 km dolgi ozki cesti do koče Nordio-Defar (1400 m). Tu se začenja načrtovana krožna pot. Po gozdu se bodo najprej vzpenjati do planine Bistrica , se podati na vrh, kjer se bodo naužiti enkratnega razgleda in se po drugi strani, mimo lične kapelice vrnili do izhodišča. Tura tehnično ni zahtevna, predvideno je 5 ur hoje. Nujna je pohodniška oprema, pohodniške palice in lahke dereze, saj so pod vrhom še zaplate snega. Matica iz nahrbtnika. Za informacije in vpis je na razpolago tel. št. 040413025 (Marinka) ati 3334833174 (Pavel).

Planinska šola

Mladinski odsek SPDT in ZSŠDI organizirata tudi letos Planinsko šolo na Planini pri Jezeru nad Bohinjem namenjeno osnovnošolski in srednješolski mladini. Letošnja bo že dvajseta izvedba. Strogi varnostni ukrepi zaradi pandemije koronavirusa so nam lani žal onemogočili uresničitev programa. Letošnjo izvedbo pa načrtujemo tako, da imamo za vsak slučaj tudi rezervni program. Planinska šola bo potekala bo od ponedeljka, 5. do sobote, 10. julija 2021. Informativni sestanek za starše bo v četrtek, 10. junija, v Prosvetnem domu na Opčinah, Ul. Ricreatorio 1, ob 17.30. Informacije in elektronsko prijavnico dobite tudi na spdt.org mladinski@spdt.org in na naši facebook strani.

Primorski dnevnik, 04.06.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.