Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 15.06.17

Primorski dnevnik: Izlet za mladino | Srečanje obmejnih planinskih društev
Štefan Riegelnik novi predsednik slovenskih planincev na Koroškem

Izlet za mladino

Pred Planinsko šolo, ki bo tudi letos na Planini pri Jezeru - in sicer od ponedeljka, 26. junija, do sobote, 1. julija - organizira Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst v nedeljo, 18. junija, pohodniški izlet na Sv. Lenart. Namenjen je osnovnošolski in srednješolski mladini. Mladinci se bodo zbrali med 9.30 in 10. uro pri cerkvici v Samatorci, kjer bo izhodišče izleta. Odhod je predviden ob 10. uri. Po prijetni, zložni poti se bodo podali proti vrhu in ga osvojili v dobri uri hoje. Ko se bodo odpočili, okrepčali, se naužili razgleda in se nekoliko orientirali po bližnji okolici, bodo, predvidoma ob 12. uri sestopili z vrha. S tem pa izleta še ne bo konec. Pred zaključkom pohoda se bodo ustavili še na travniku, kjer bo krajša animacija z igrami.

Zaključek izleta je predviden ob 14. uri. Ob koncu se bodo mladi pohodniki vrnili na izhodiščno točko. Potrebna oprema: predvsem primerna obutev (gojzerji), operna za dež, če je napovedan, kapa, da brani ped močnim soncem, v nahrbtniku pa ne sme manjkati: zadostna količina vode, malica in pršilo proti klopom.

Srečanje obmejnih planinskih društev

S štirimi avtobusi, s kombiji in Številnimi avtomobili so se v nedeljo v Mojstrano pripeljali udeleženci 46. srečanja slovenskih planinskih društev, planinci z avstrijskega Koroškega, s Tržaškega, Goriškega in iz Benečije. Skupina slednjih se je na pot podala kar peš, preko vrha Triglava. Prišli so tudi nekateri prijatelji iz Nove Gorice, Sežane in Kobarida. Prvič pa so se srečanja udeležili tudi slovenski planinci iz Porabja, Letošnji gostitelj, predsednik PD Jesenice in predsednik PD Dovje-Mojstrana, sta najprej goste povabila na strokovno voden ogled Slovenskega planinskega muzeja. Po ogledu so se udeleženci srečanja podali v dolino Vrat. Manjša skupina se je najprej sprehodila do slapa Peričnik in se nato z avtobusom peljala do Aljaževega doma. Večja pa se je z avtobusom peljala po dolini v Triglavski narodni park in se podala na pohod v zadnji konec Vrat do mogočnega zidu severne triglavske stene. Očarani, kot vsakič, so se pohodniki zazrli v impozantnost Stene in se spominjali drznih, zgodovinskih vzponov prvih slovenskih gornikov. Pohod so zaključili na prireditvenem prostoru pri Aljaževem domu. Po kosilu je v tem prelepem gorskem okolju, prepojenem s simboliko in gorniško zgodovino najprej zaigral Pihalni orkester iz Jesenic, ki se že 46 let udeležuje teh srečanj. Sledil je izbran in prisrčen kulturni program, spleten iz pesmi, bajk in nagovorov in pozdravov. Zbrane sta nagovorila predsednika PD Jesenice Ivan Hlede in PD Dovje-Mojstrana Gregor Berce, podpredsednik PZS Miro Eržen ter predstavniki oblasti. Pozdrave so prinesli tudi predstavniki udeleženih društev. Ob zaključku kulturnega dela so člani GRS Mojstrana in GRS Jesenice prisotnim prikazali še zanimivo vajo reševanja ponesrečenca. Obogateni z vtisi, ki jim jih je nudil dan preživet v čudovitem gorskem svetu med planinskimi prijatelji, so se udeleženci poslovili z obljubo, da se prihodnje leto spet srečajo, tokrat na Tržaškem.

Štefan Riegelnik novi predsednik
slovenskih planincev na Koroškem

Slovensko planinsko društvo Celovec, zbirno društvo vseh slovenskih planincev na Koroškem, ima novega predsednika. Na občnem zboru je 67- letni Štefan Riegelnik, bančnik iz Šentjakoba v Rožu, nasledil dosedanjega predsednika Hanzija Lesjaka. Slednji je po skoraj 20 letih na čelu planinskega društva iz poklicnih razlogov (izvaja vodilno funkcijo v podjetju Koroške mlekarne (Karntnermilch) oddal funkcijo predsednika.

15.06.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.