Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Radio Koper - 15.02.13

V petek, 15. februarja, je bila v oddaji Dopoldan in pol pogovor o planinstvu in letošnjih jubilejih. Gostji sta bili podpredsednica PZS Slavica Tovšak in predstavnica OPD Koper Maruška Lenarčič,

... zanimiva vprašanja pa je zastavljala novinarka in redaktorica Ljuba Sušanj.

Novinarko je v njenem značilnem uvodu zanimalo, zakaj pojem planinstva oz. gorništva približa svojstveno atmosfero in prestavi človekovo čutenje na plemenitejšo raven. Pravšnje vprašanje za podpredsednico, dolgoletno vodnico, ki razume planinstvo kot kuturni pojav in kot način življenja, ki je povzeto povedala naslednje: Ko stopimo v gorsko naravo, pomeni najprej odklop od vsakodnevnih, velikokrat banalnih problemov, lepota narave in neposreden stik z njo pa naše misli popelje na plemenitejšo raven ...

Beseda je nato stekla o letošnjih obletnicah PZS, o vzrokih, ki so botrovali pred 120 leti ustanovitvi Slovenskega planinskega društva, o pomenu planinske organizacije, razvejanosti njene dejavnosti, značilni za celotno zgodovino planinstva, o trdni in dodelani organizaciji, ki se vseskozi dograjuje in je vanjo vpeto ogromno energije, v sami zvezi kot tudi v posameznih društvih, o prostovoljstvu in pomenu sistematičnega izobraževanja, ki ga Tovšakova razume kot temelj organiziranega planinstva.
V nadaljevanju je predstavila praznovanja in svečanosti, ki bodo potekale v počastitev jubilejev vse leto.

Predstavnica OPD Koper je ob tem predstavila 130. obletnico rojstva dr. Viktorja Vovka, prvega in dolgoletnega predsednika koprskega društva, ki je s svojim aktivnim članstvom od leta 1911 v SPD dodal kamenček v mozaik njegovega uspešnega delovanja. Predstavila je letošnji bogat društveni program s poudarkom na skupni prireditvi MDO Primorsko notranjskih PD, ki bo na Slavniku, 29. septembra, prav tako pa se bodo udeležili tudi nekaterih skupnih prireditev PZS.

Seveda je beseda tekla tudi o tem, kakšen naj bo planinec? Tovšakova pravi skromen, upoštevajoč Častni kodeks slovenskih planincev. Letos je že 40 let od njegovega sprejetja in do danes ga nima še nobena športna organizacija. V letošnjem letu bo doživel posodobitev, a zapisane vrednote ostajajo iste, saj so se oblikovale v dolgoletnem razvoju slovenskega planinstva. Te so: tovarištvo - dajanje in sprejemanje pomoči, varstvo narave in okolja, humanizem, prostovoljno vodništvo ... Ko bi vsak planinec in obiskovalec narave poznal in se ravnal potem kodeksu, bi lahko govorili o kulturnih obiskovalcih naravnih lepot, žal pa vedno ni tako.

Čas je v klepetu hitro minil, marsikaj bi lahko še povedale ... Naslednjič bo govora o 60. obletnici Slovenske planinske poti, ki se zaključuje v Ankaranu, so si obljubile govornice.

Maruška Lenarčič  

 

 

 

1 komentarjev na članku "Radio Koper - 15.02.13"

Franci Savenc,

Vir: http://www.pzs.si/novice.php?pid=7877

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.