Išči

posoško

POSOŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.04.22

GRS v dveh akcijah

Ob 15.21 se je zaplezal planinec na Babjem Zobu, občina Bled. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga s pomočjo vrvne tehnike rešili iz stene in ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

Ob 20.23 se je na hribu Cvetje, občina Tolmin, izgubila oseba. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so osebo našli nepoškodovano in jo pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sončno, predvsem popoldne bo pihal šibak veter južnih in vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22 °C.

V četrtek bo pretežno jasno, ponekod bo pihal šibak veter južnih smeri. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju 8, najvišje dnevne od 19 do 24 °C.

V petek se bo od severa oblačnost povečala, popoldne bodo krajevne padavine, deloma plohe. V soboto bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Hladneje bo.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov se postopno zmanjšuje, trenutno je nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem področja, kjer je večja količina napihanega snega. To je predvsem v strmih grapah, tam lahko sprožite manjši snežni plaz že pod manjšo obremenitvijo. Čez dan se bo zaradi vpliva sonca in otoplitve snežna odeja zlasti na prisojnih pobočjih hitro ojužila, možni bodo spontani snežni plazovi mokrega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo tudi pod 2000 m prehodno povečala.

Sneg, ki je padel ob v zadnjem poslabšanju, se je v preteklih dveh dneh pričel hitreje preobražati. Zlasti v sredogorju se je ta že precej stalil. Na izrazitih prisojah je snega malo ali nič. V bolj senčnih predelih je nastala skorja, v izrazito osojnih legah visokogorja pa se najde še nekaj suhega in ponekod rahlega snega. Večinoma pa je snežna odeja zaradi vetra precej preoblikovana. Veliko je zametov, tako na severnih kot na južnih straneh grebenov in sedel. V sredo in v četrtek bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj plitvih kopastih oblakov. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Zelo toplo bo. V sredo bo sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 9, na 2500 m pa okoli 4 °C. V četrtek pa bo še za kakšno stopinjo topleje. V petek dopoldne se bo oblačnost od severa povečala. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo visoko, nad 2200 m. Popoldne bo zapihal šibak do zmeren severnik. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 7, na 2500 m okoli 0 °C.

Snežne razmere bodo do vključno petka pomladanske. Ponoči bo snežna odeja tudi zaradi suhega ozračja še vedno pomrznila, čez dan pa se bo zaradi vpliva sonca precej ojužila in tudi talila. Precejšnje razlike bodo med prisojnimi in osojnimi legami. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in sprva dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, sredi dneva in popoldne pa bo nad okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v petek, 15.4.2022.


 13.04.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1345

POSOŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.