Išči

primorsko

PRIMORSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 02.05.23

GRS v dveh akcijah - Razmere v gorah

Ob 16.11 sta na planinski poti od Planine Viševnik proti Planini Vogar, občina Bohinj, na zasneženem terenu zaradi neprimerne obutve obtičala dva nepoškodovana tuja planinca. Reševalci GRS Bohinj so ju našli izven planinske poti v bližini Brezna pri Gamsovi glavici in ju varno pospremili v dolino.

Ob 11.53 je pri izviru Hublja, občina Ajdovščina, pohodnika obšla slabost. Reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina so pohodnika na klasičen način prenesli do ceste, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Ajdovščina.

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno in občasno deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 18 °C. Ponoči bo dež slabel in do jutra večinoma ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Goriškem in ob morju okoli 14 °C.

V sredo bo sprva oblačno, čez dan se bo od severozahoda začelo jasniti. Popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22 °C.

V četrtek bo pretežno jasno s svežim jutrom.
V petek bo sončno in topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 2000 metrov nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarnejša so predvsem strma obočja v visokogorju, kjer je več snega, tudi napihanega, ter strma travnata pobočja predvsem na prisojnih pobočjih nekoliko nižje, kjer je še dovolj snega. Tam so možni zdrsni plazovi mokrega snega. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

Snežna odeja se seseda in preobraža. Ob manjši ohladitvi je nad okoli 1800 metrov ponoči pomrznila in tudi čez dan se ni kaj dosti ojužila zaradi precej oblačnega vremena. Pod okoli 1800 metrov je sneg večinoma moker, višje pa pomrznjen in ponekod v senčnih legah visokogorja je še nekaj mehkega, dokaj suhega snega. Snežne razmere so zelo odvisne od nadmorske višine in izpostavljenosti soncu. Grebeni v visokogorju so precej spihani in ponekod trdi ter poledeneli.

V torek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo med 1900 in 2100 metrov nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. Padavine bodo v noči na sredo ponehale. Predvidoma bo do srede zjutraj zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, morda na območju osrednjih Karavank ter Kamniško Savinjskih Alp tudi okoli 30 centimetrov. V sredo bo suho vreme, čez dan se bo od severozahoda jasnilo. Pihal bo nekoliko okrepljen severovzhodnik. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2300 metrov. V četrtek bo precej jasno.

Do torka zvečer se bodo plazovne in snežne razmere nekoliko poslabšale, predvsem na območjih, kjer bo zapadlo več kot 20 centimetrov snega, kar pa je precej nepredvidljivo. V sredo bo severovzhodnik v visokogorju tudi prenašal sneg v zamete. Predvidoma se bo predvsem na območju osrednjih Karavank ter Kamniško Savinjskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov nevarnost plazenja povečala in bo jutri zvečer ter v sredo ZNATNA, 3. stopnje, drugod in nižje pa večinoma MAJHNA do ZMERNA 1. do 2. stopnje. Dež bo namreč nižje razmočil snežno odejo, a nižje je snega precej manj in je potrebno nevarnost ocenjevati glede na krajevno debelino snežne odeje. Ob razjasnitvi v sredo popoldne in potem v četrtek bo sonce spet precej vplivalo na plazovne razmere čez dan. V nadmorskih višinah nad okoli 2000 metrov pričakujemo, da se bodo s strmih pobočij lahko prožili posamezni manjši in srednje veliki plazovi novega snega, predvsem nižje in pa ob sončnem vremenu tudi višje pa bodo možni plazovi mokrega snega. Potrebna bo povečana previdnost!


 02.05.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2164

PRIMORSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.