Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Špik pod Špikom

Kdo ne pozna penziona Špik, ki stoji v Martuljku ob cesti, ko ta zavije čez most v jedro naselja (hotel Špik pa stoji onstran Save proč od ceste!)?

Špik pod Špikom

Penzion Špik (spada pod Viator!) je te dni dobil novega dirigenta, ki v teh krajih sploh ni neznan. To je tovariš Miki, Dmitar Dmitrovski, ki je zadnji čas vodil vilo Bled, še prej pa se je gostom Kranjske gore predstavil v restavraciji Gmajnica pri drsališču. 

Pogovarjali smo se z Mikijem in se zanimali, kako bo Špiku s hrano. Bo tako dobra, kakor je bila Gmajnici? Odvrnil nam je, da mora biti pravzaprav se boljša. Najbolj bo v čislih hrana na žaru, vse od čevapčičev do pljeskavic, poleti pa se bo na ražnju vrtel tudi odojek. Posebnost lokala bo posebej garnirana in nadvse izdatna srbska plošča, ki se bo imenovala ovala kar Špik. Med drugim bo na voljo tudi makedonski stavče gravčes in še mnoge druge specialitete iz Srbije, Makedonije in Bosne. Razen slovenskih vin bodo na voljo se bela in črna makedonska vina (kartošija, belan, krater itn.) ter slovita makedonska skomitskas, nekakšna travarica. 

Poskusili smo tudi originalno sladico Špikov vrh, ki bo zaradi svoje svežine in ne pretirane sladkobe verjetno osvojila srca ne le nežnega spola, temveč prav vseh. Bilo bi praktično, če bi Miki tudi v Špiku uvedel tako imenovani smučarski penzione, ki je bil nekoč v Gmajnici zelo v čislih. Namesto klasičnega zajtrka so dobili tisti, ki se opoldne niso vračali v penzion, izdaten gurmanski zajtrk, s seboj pa dva sendviča in jabolko. Po tem pa so večerjali, spet izdatno, že okrog šestih ali sedmih.

Penzion v Špiku bo v letošnji zimski sezoni veljal 99 din. Na voljo je v 14 sobah 34 ležišč. Sobe so dve in tri posteljne, enoposteljnih sob ni. Vse imajo centralno kurjavo ter toplo in mrzlo te kočo vodo: za vse goste pa so na voljo tri kopalnice s prhami. V restavraciji, ki ima dva prostora lahko sedi okrog 75 gostov.

Pa še to: z Mikijem je prišel v Špik tudi njegov zvesti spremljevalec natakar Viki, ki ga mnogi poznajo tako iz Gmajnic, kakor tudi iz vile Bleda. Pa ne samo on, tudi v kuhinji so stari znanci. Silvestrski menu v Špiku stane 200 din. Prenočišč ni več prostih v restavraciji pa je še nekaj prostih sedežev. V zimski sezoni je marsikatera soba že oddana, vendar je še nekaj prostora za ljubitelje smuke in dobre jedače ter pijače. Telefon penziona Špik: (064)-88-445

Delo - 7. december 1973 / dLib.si

Značke:
GL4 Delo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79604