Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 26.09.10

Nedeljski dnevnik: Poplave

V preteklih septembrskih dneh nam jo je vreme pošteno zagodlo. Poleg tega, da nas je prikrajšalo za lepe dni ob koncu tedna, nam je s preobilnim deževjem in poplavami prineslo tudi kar preveč škode. To seveda ni bil osamljen dogodek, saj v naših krajih poplave niso nobena redkost. Oglejmo si, kaj se je nekoč že dogajalo.

Leta 1926, natančneje 27. septembra, so časniki objavili naslednjo vest: »Strahoviti nalivi so povzročili v ljubljanski okolici in ob Sori velike poplave. Na Viču (opomba - v Ljubljani) in v Rožni dolini stoji voda ponekod dva metra visoko. Na Glincah so v pobesneli Gradaščici utonili trije moški. Gradaščica je zalila tudi velik del južne Ljubljane.« Skoraj natanko takšno vest bi lahko objavilo časopisje tudi letos, saj so se zaradi hudih nalivov pojavile težave v Ljubljani in drugod že 17. septembra, ko so se med prvimi začele dvigovati iz struge Gradaščica in njene vode, ki se iztekajo v reko Ljubljanico z imenom Mali Graben. Leta 1926, vendar v oktobru, so nalivi povzročili katastrofo tudi v Žireh. Pa še tole, Ljubljano bi pred poplavami lahko rešili zadrževalniki na potoku Gradaščica, o katerih so na mestni ravni govorili že pred tridesetimi leti, vendar načrtov nikoli niso uresničili. Dodajmo še eno zanimivost: tako visoko kot letos se doslej v zadnjih štiridesetih letih reka Ljubljanica še nikoli ni povzpela. Ali smo morda imeli letos stoletne vode? Zanimivo je, da so se prav tako v mesecu septembru, in sicer 23. in 24., pojavile poplave tudi leta 1933. Kot v zgoraj omenjenih letih je tudi takrat poplavilo Ljubljansko barje. Kronisti so zapisali, da je Barje dajalo sliko prazgodovinskega jezera. Tisto leto so bile poplave v mesecu septembru tudi na Dolenjskem. Med drugim je v kraju Struge voda zalila župnijsko cerkev.

Lahko se vprašamo, zakaj se poplave tako rade pojavljajo v septembru, tam okoli začetka koledarske jeseni. Na to vprašanje seveda ni nobenega pravega odgovora. Mi lahko le ugibamo, če tista točka zemeljskega tira, ki nas vodi okoli Sonca in se imenuje jesensko enakonočje, vpliva na vremenska dogajanja v naši atmosferi.

Nedeljski dnevnik   26.09.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797