Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 21.03.06

"Računajte na nas", so dejali naši mladi alpinisti v Chamonixu

Alpinistične novice


Vzponov ni veliko, alpinisti le previdno raziskujejo višje predele naših gora. Še vedno je veliko snega in na severnih straneh še ni dovolj predelan za uživaško pležo. Ko bo pa le sporočite na alp.ple@planid.org.Tokratne Alpinistične novice posvečam poročilu z zimskega tabora mladih alpinistov v Chamonixu kamor se je zateklo še nekaj slovenskih alpinistov. Prejšnji teden omenjeno poročilo Norveška 2006 Aljaža Anderleta in Klemna Premrla je bilo objavljeno v ponedeljek.

Chamonix 2006


Med 11. in 20. marcem. se je v Chamonixu odvijal zimski alpinistični tabor za mlade slovenske alpiniste. Glavni namen plezalnega tabora je bil mladim alpinistom pokazati in obelodaniti najpomembnejše evropsko alpinistično središče z vidika zimskega alpinizma. Komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije je razpisala dvanajst mest za alpiniste mlajše od 26 let. Na razpis se jih je prijavilo precej več in Podkomisija za vrhunski alpinizem je na podlagi minulih vzponov izbrala ekipo. Nekaj alpinistov je pred odhodom udeležbo odpovedalo zaradi drugih obeznosti ali poškodb. V Chamonix so se tako odpravili David Debeljak (AO Rašica), Špela Dežman (AO Radovljica), Anže Marenče(AO Kranj), Aljaž Tratnik (AO Idrija), Matjaž Jeran, Rok Bagus (oba AO Matica), Dejan Koren (AO Vipava), Aleš Česen (AO Kranj) in Matej Kladnik (AO Kamnik). Tabor sva vodila Tomaž Jakofčič (AAO) in Tina Di Batista (AO Ljubljana Matica). Kotizacija udeležencev ter subvencija Komisije za alpinizem je pokrila stroške bivanja udeležencev tabora ter v večini tudi stroške žičnic.

Še tik pred zdajci je bila izvedba tabora vprašljiva zaradi dolgotrajnega obdobja slabega vremena in velikih količin svežega snega, ki je pogojeval četrto stopnjo nevarnosti snežnih plazov. Vremenska napoved za prve dni tabora je obetala izboljšanje zato se je tabor z dvodnevno zamudo vseeno pričel.

Potek tabora:

10.3.
Di Batista, Debeljak in Jakofčič smo pozno zvečer prispeli v Chamonix in se nastanili v običajnem zimskem zatočišču slovenskih alpinistov zadnjih nekaj let – Gite Chamoniard Volant.
11.3.
Jakofčič in Di Batista sva smučala z Aigulle du Midi čez Valle Blanche ter Grand Montetsa. Ogledala in poslikala sva večino aktualnih gora in sten. Vsi ostali udeleženci tabora so prispeli pozno popoldan. Zvečer sva ob posnetih fotografijah predstavila področje, ocenila ledne in snežne razmere ter nakazala potencialne cilje. Razmere kljub velikim količinam novozapadlega snega niso bile zelo dobre. V stenah je bilo malo ledu, na snežiščih so se kazale lise črnega ledu.
12.3.
Vreme je bilo lepo a zaradi velike nevarnosti snežnih plazov smo bili primorani poiskati cilje v nekoliko krajših stenah z nenevarnimi dostopi in sestopi. Blagus in Jeran sta se ob danih lednih razmerah, dobri napovedi in pričakovanju stabilizacije sestopnega pobočja vseeno lotila velikopoteznega vzpona. S prvo gondolo sta se odpeljala na Aig. du Midi, smučala pod vzhodno steno Mont Blanc du Tacula in vstopila v skalno smer Gervasuttijev steber (6a, 800 m). Do 15. ure sta preplezala devet raztežajev in bivakirala na dobri polici. Česen in Koren sta preplezala v isti steni smer Modica Noury (III, 5+, 550 m), Kladnik, Dežmanova in Debeljak pa smer Gabarrou Albinioni (III, 4+, 550 m). Do večera sta navezi prismučali v Chamonix. Marenče in Tratnik sta s prvo gondolo odšla na Grand Montets in se spustila na Argentierski ledenik a zaradi težav s smučmi odšla le do koče Agrentiere. Jakofčič in Di Batista sva popoldan prišla na kočo Argentiere.
13.3.
Blagus in Jeran sta do večera priplezala na vrh Tacula in ponoči začela sestopati po severnem pobočju proti Midiju. V temi nista našla prehoda med seraki zato sta bivakirala v ledeniški razpoki. Marenče in Tratnik ter Jakofčič in Di Batista smo v steni Pre de Bar v masivu Mont Dolenta v odličnih razmerah preplezali smer Madnes Tre Mince (III, 5, 500 m). Slednja sva popoldan smučala v Chamonix.
14.3.
Jeran in Blagus sta se dopoldan vrnila v Chamonix. Marenče in Tratnik sta zgodaj zjutraj vstopila v smer Lagarde Direct (IV, 4+, 800 m) v severni steni Les Droites in pozno popoldan priplezala na vrh. Zaradi lažjega sestopa sta imela s seboj smuči kar ju je precej oviralo pri plezanju a jima zato omogočilo dokaj hiter sestop v Chamonix. Tja sta prispela ob polnoči. Česen in Koren sta preplezala Madnes Tre Mince (III, 5, 500 m); s prvo gondolo gor in do večera nazaj v Chamonix. Na isti način so Di Batista, Dežman in Debeljak preplezali smer Frendo Ravanel (II, 5, 500 m) v Aiguille Carree. Matej Kladnik in pridužena člana tabora Tine Cuder in Uroš Samec so odšli s prvo gondolo na Argentiere in vstopili v smer Koenig - Shubiette (V, 5+, 800 m) v Les Droites. Plezali so cel dan nato pa zaradi slabih razmer in težav z opremo obrnili. Do polnoči so sestopili do koče Argentiere.
15.3.
Vemenska napoved je obetala počasno slabšanje vremena zato smo Jeran, Dežman, Česen, Koren, Di Batista, Blagus, Debeljak in Jakofčič spremenili višje leteče načrte in popoldan odšli do bivaka Plan de Aiguille na istoimenski srednji postaji žičnice na Midi.
16.3.
Česen, Koren in Di Batista so pred svitom vstopili v Frendojev steber (III, 4, 5c, 1000 m) v Midiju, Blagus, Debeljak in Jakofčič pa v Couloir en S (V, 4, 1000 m). Do zgodnjega popoldneva sta navezi priplezali na vrh Midija in sestopili v Chamonix. Jeran in Dežaman sta plezala smer Rebuffat – Terray (V, 5+, M, 550 m) v Aig de Pelerins. Zaradi pomanjaknja časa sta obrnila 100 metrov pod vrhom in sestopila do bivaka. Kladnik in Cuder sta odšla s prvim vlakom na Montenvers in pristopila pod steno Grand Charmoza. Na vstopu sta ugotovila, da so razmere neprimerne za plezanje (premalo ledu, veliko nesprijetega snega in nevarnost plazov). Do večera sta sestopila v dolino. Marenče, Tratnik in pridruženi Dejan Miškovič so prišli do bivaka na Plan de Aiguille.

17.3.
Trojka iz Plana je nenavezana preplezala Couloir en S (V, 4, 1000 m), Debeljak in Blagus sta opravila z Madnes Tres Mince (III, 5, 500 m), Koren in Česen pa sta v Pointe Farrar nad Grand Montetsom preplezala smer Farraon (II, 4+, 5c, 400 m). Vsi so do večera sestopili v Chamonix. Poslabšanje katerega so obetali že za konec tedna je prišlo z nekaj dnevno zamudo. Vsi so se odločili za odhod domov zato se je tabor skrajšal za en dan. O razpletu zadnjega večera ne bom govoril. Bilo je pestro, več pa boste izvedeli iz neformalnih razgovorov z udeleženci. .
18.3.
Vsi udeleženci so dopoldan odšli domov.

Preplezane smeri:

Mont Blanc du Tacul: Gervasuttijev steber (6a, A1, 800 m); Blagus, Jeran
Mont Blanc du Tacul: Modica Noury (III, 5+, 550 m); Česen, Koren
Mont Blanc du Tacul: Gabarrou Albinioni (III, 4+, 550 m); Kladnik, Dežman, Debljak
Mont Dolent (Pre de Bar): Madnes Tres Mince (III, 5, 500 m); Marenče, Tratnik,Di Batista , Jakofčič, Česen, Koren, Blagus, Debeljak
Les Droites: Lagarde Direct (IV, 4+, 800 m); Marenče, Tratnik
Aig. Carree: Frendo Ravanel (II, 5, 500 m); Di Batista, Dežman, Debeljak
Pointe Farrar: Farraon (II, 4+, 5c, 400 m); Česen, Koren
Aig du Midi: Frendojev steber (III, 4, 5c, 1000 m); Di Batista, Česen, Koren
Aig du Midi: Couloir en S (V, 4, 1000 m); Blagus, Debeljak, Jakofčič, Marenče, Tratnik

Poizkusi

Aig. de Pelerins: Rebuffat – Terray (V, 5+, M, 550 m); Jeran, Dežman
Les Droites: Koenig Shubiette (V, 5+, 800 m) Kladnik, (Samec, Cuder)
Grand Charmoz: Merkl Welzenbach (V, 4+, M, 1000 m); Kladnik, (Cuder)

Ocena tabora:

Vreme je bilo večino časa tabora lepo a zelo hladno (do -28 stopinj na Midiju). Na žalost so velike količine novozapadlega snega in dokaj slabe ledne razmere nekoliko pristrigle peruti izkušenejšim mladim alpinistom. Ti tamkajšnje gore že poznajo in so prišli v Chamonix z bolj ali manj izdelanimi načrti. Le te so morali na kraju samem nekoliko spremeniti. Kljub vsemu je bila opravljena odlična zimska ponovitev dolge skalne smeri ter preplezanih nekaj dolgih lednih in kombiniranih smeri. Polovica udeležencev je tokrat prvič pozimi plezala v pogorju Mont Blanca. Ti so večinoma plezali smeri katere so zaradi trenutno dobrih razmer in sestopov po smereh, deležne številnega obiska. Bile so manj logistično zahtevne a tudi varne pred snežnimi plazovi. Vseeno so naši alpinisti z obiski različnih področij dodobra spoznali pogorje in si o plezanju tam lahko ustvarili jasno sliko. Poudariti velja, da nobene od omenjenih smeri naši alpinisti niso plezali samo do konca težav, kakor je v navadi večine obiskovalcev, temveč so vse preplezali do roba stene.

Prepričan sem, da bi se ob še vsaj dveh dnevih lepega vremena zgodilo še nekaj dobrih vzponov. Vzdušje na taboru je bilo odlično, sproščeno in verjamem, da se je večina udeležencev povsem preprićala o kvaliteti plezanja v pogorju Mont Blanca in, da se bo še pogosto vračala v center evropskega alpinizma.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
Foto: T. Di Batista, Š. Dežman, A. Česen, T. Jakofčič


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79847