Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.06.11

Vreme nam je počasi vedno bolj naklonjeno.

Kača

Miha Zupan se je javil z odlično novico in sicer sta z Majo Duh (oba AO Tržič) splezala novo smer Kača (VI, A1/IV-V, 150 m (do vrha 300 m)) v severni steni Velikega vrha v Košutah. 12. junija sta v tretjem poizkusu zaključila svoj projekt, potem ko sta se smeri prvič lotila že aprila, vendar sta se zaradi pomanjkanja opreme pod najtežjim delom morala odločiti za povratek. V drugem poizkusu sta uspela preplezati najtežji del (15 m v dveh urah), a se je Mihi čisto na koncu odlomil stop, kar se je končalo z neprijetnim padcem, ki je preprečil nadaljevanje plezanja.
Miha je o smeri povedal: V strmi steni na levem boku Spominske smeri Jožice Dolinar sva 12. 6. z Majo v tretjem poizkusu uspela preplezati prvenstveno smer. Po levi strani stebra med smerema Strašilo in Sp. smer Jožice Dolinar poteka že nekaj smeri (Šus, Steber zahajajočega sonca, Skriti ideal, Zajeb in Slon v porcelanu), desni del stebra pa do sedaj še ni bil preplezan. Smer sva poimenovala Kača, ocena smeri pa je VI, A1/IV-V, višina 150 m (300 m do vrha grebena Košute).

Veliki vrh, Kača

Opis smeri: Iz melišča po krušljivem in poraslem terenu proti levi do travnate police. Od tam poti desni čez plošče na poševno, proti desni usmerjeno rampo. Po rampi do skalnega stebra (piramide), za stebrom in po krušljivi rumeni skali proti levi (A1). Preko stebra in sistema polic do značilnega rumenega odloma v steni. Od tam preko belih plošč in sistema zajed v zgornji del smeri. Pod gruščnato polico levo preko plošče do krušljive rampe, naprej po polici do zajede in preko plošč do ruševja. Na vrhu ruševja stik s smerjo Slon v porcelanu. Smer odlikuje v veliki meri odlična skala, naravni prehodi, v zgornjem delu bele plošče in velika izpostavljenost. Tik pod vrhom smeri je potrebno plezanje vsaj V stopnje v zelo krušljivi skali. V smeri je ostalo 19 klinov, metulji in zatiči so obvezni, prav tako klini. Gre za eno od najtežjih smeri v severni steni Velikega vrha.

Ameriška zgodba

Iz Amerike sta se pred kratkim vrnila David Debeljak (AO Rašica) in Kristian Klanjšček (AO Matica), ki sta pretekla dva meseca odkrivala plezalne lepote Amerike. Fanta pravita, da je bila avantura nepozabna. Nekaj časa sta potrebovala, da sta se privadila na stil plezanja poči, nato ko jima je stvar stekla pa sta plezala v smereh tja do 5.12d.

Indian Creek, Utah

Indian Creek, Utah

V dveh mesecih se je nabrala lepa zbirka vzponov:

Castelton Tower, Nort Face Route, III/5.11a, 130 m - Dave, Kristian, Ball
Temple of Sinawava, Monkeyfinger, IV/5.12b, 350 m - Dave, James
Red Arch Mountain, Rite of Passage, IV/5.11+, 280 m - Dave, James (A0)
Carbuncle Buttress, Made to be Broken, III/5.10d, 150 m - Kristian, Ball
Moonlight Buttress, Moonlight Buttress, IV/5.12d, 380 m - Dave (A0), James (A0)
Ice Box Canyon, Frigid Air Buttress, 5.9+, 290 m - Kristian, Glen, Beck
Rainbow Wall, The Original Herbst/Hamilton route, V/5.12b, 350 m - Dave, James
Royal Arches Area, Serenity Crack & Sons of Yesterday, 5.10d, 260 m, Dave, Kristian
El Capitan, Freeblast, 5.11b, 350 m - Dave, Kristian (1xA0)
Schultz's Ridge, Moratorium, 5.11b, 100 m - Dave, Kristian (1xA0)
Washington Column, Astroman, 5.11c, 340 m - Dave (1xA0), Kristian (A0)

Davidovo reportažo pa si lahko preberete na sledeči povezavi. >>>
 

Počasi se sušijo tudi severne stene

Veliki Draški vrh, DKVVreme nam je zadnja dva tedna dodobra namočilo stene, vendar je bilo poleg vzponov južnih stenah zaznati tudi že vzpone v naših večjih severnih stenah. Tako smo se že v petek Monika Weingerl, Blaž Tehovnik in Bor Šumrada (vsi ŠD Freeapproved) odpravili v dolino Krme v upanju, da se bo kljub obilnim padavinam prejšnje dni našel kak suh del stene in tako smo se odločili sicer za nič kaj preveč suho klasiko DKV (V, 400 m) v severni steni Velikega Draškega vrha.

Reportaža s fotografijami je na sledeči povezavi. >>>

Prav tako je bilo v nedeljo zaznati aktivnosti nad Logarsko dolino in sicer so Luka Lindič, Blaž Markovič in Nataša Pečovnik (vsi AO Celje-Matica) plezali klasično Herletovo smer (VI+/IV, 450 m) v severni steni Ojstrice. Zasledil sem tudi vzpon nad Okrešljem in sicer v Igličevi smeri v Mali Rinki.

Večina plezalcev je zaradi še vedno negotovega vremena plezala po večini v krajših, proti soncu usmerjenih smereh in sicer sem zasledil vzpone nad Vršičem v jugovzhodni steni nad Šitom glave Jeseniški smeri, Stoletju, Stebru ob Kamenkovem kaminu in nekaterih drugih. Plezali so tudi kratke smeri v Staničevem vrhu nad dolino Kamniške Bistrice, zaslediti je bilo tudi vzpone v stenah Raduhe.

Na strani AO Radovljica je Nejc Marčič predstavil nekaj utrinkov s plezalnih dogodivščin, pretežno iz sten Rušice in Anića Kuka v preteklem mesecu v galeriji slik. Ogled fotoreportaže. >>>
 

Tabor družin

Omenim naj še, da me je Tadej Debevec opomnil, da se v sledečih dneh počasi zaključujejo prijave na letošnji, že četrti Vseslovenski tabor alpinističnih družin, ki se letos iz ustaljene lokacije Dolomitov seli pod gorsko skupino Wilder Kaiser na Tirolskem. Tabor bo potekal med 23. in 30. Julijem. Vse dodatne informacije pa si morebitni interesenti preberite tukaj. >>>
 

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice

 

Miha Zupan v smeri Kača, Veliki vrh.

Previsi smeri Kača, Veliki vrh.

 Vertikala v smeri Kača, Veliki vrh.

Veliki vrh, Kača; foto: Maja Duh in Miha Zupan

Skica smeri Kača, Veliki vrh

Veliki vrh, Kača; skica: Miha Zupan

 

 

 

Red Rocks, Nevada

Red Rocks, Nevada

Bishop, California

Bishop, California

David Debeljak, Zion.

David v počeh Ziona.

Vse fotografije: David Debeljak in Kristian Klanjšček

 

Veliki Draški vrh, DKV.

Mokre zajede DKVja; foto: Bor Šumrada

 

G-L, 16.05.11 - Tadej Debevec: Tabor družin 2011

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79837