Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 06.05.23

Razmere v gorah

V soboto bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bo predvsem na severu in v hribovitem svetu zahodne Slovenije nastalo nekaj ploh, lahko tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 20 do 26 °C.

V ponedeljek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami in nekoliko hladneje.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 1800 m nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja v višjih legah visokogorja. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje. Nevarnost je večja sredi dneva in popoldne predvsem na osončenih legah.

Sneg se seseda in preobraža ter nižje kopni. V visokogorju je zgornji sloj snega mehak in zjutraj skorjast, ker ponoči pomrzne. Grebeni v visokogorju so precej spihani in ponekod zjutraj ter dopoldne trdi ter poledeneli. Snežne razmere so zelo odvisne od nadmorske višine in izpostavljenosti soncu.

V soboto dopoldne bo pretežno jasno, popoldne bo nastajala kopasta oblačnost ter krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Veter bo šibak, ničta izoterma nad najvišjimi vrhovi. V nedeljo bo po sončnem dopoldnevu še nekoliko več kopaste oblačnosti ter popoldanskih ploh in neviht. Od ponedeljka dalje bo večinoma oblačno in postopno nekoliko hladneje. V ponedeljek bodo občasno krajevne padavine, v torek pa bo večinoma suho. Snežne in plazovne razmere bodo spomladanske. Zjutraj bo sneg v visokogorju pomrznjen in ponekod trd ter deloma poledenel, čez dan se bo ojužil in postal manj stabilen.
Od ponedeljka dalje bo snežna odeja bolj stabilna, saj ne bo vpliva sonca, pa tudi temperature bodo, vsaj v visokogorju, nižje. Snežilo bo le po višjih vrhovih, nižje se bo sneg zaradi dežja zmehčal, v visokogorju bodo spet možni manjši spontani plazovi mokrega snega.


 06.05.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684