Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 09.05.23

Razmere v gorah

Danes zjutraj in dopoldne bo pretežno oblačno in večinoma suho, nato se bo postopno delno razjasnilo. Ponekod bo pihal vzhodni veter, burja na Primorskem bo popoldne oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 21 °C.

V sredo bo pretežno oblačno, na vzhodu bo sprva še nekaj jasnine. Dopoldne bo na zahodu začelo deževati, padavine se bodo popoldne počasi širile proti vzhodu. Na severovzhodu bo do večera še suho. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 10 do 16, na vzhodu do 18 °C.

V četrtek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. Sveže bo.

V petek bo večinoma oblačno, občasno bo še deževalo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 2000 metri nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa povečini MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so strma pobočja v višjih legah visokogorja. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje. Nevarnost je v primeru sončnega vremena večja sredi dneva in popoldne.

Sneg se še naprej seseda in preobraža ter nižje kopni. Zaradi oblačnosti in visoke meje sneženja ob padavinah v preteklih dneh je sneg ostal mehak in moker in tudi v visokogorju v ponedeljek zjutraj ni pomrznil. Pod človeško težo se večinoma globoko predira.

V torek bo zjutraj in deloma dopoldne oblačno in ponekod megleno, nato se bo oblačnost trgala, težko je predvideti, kje bo več sonca. Veter bo šibak in vzhodnih smeri. Ničta izoterma bo na višini najvišjih vrhov. V sredo čez dan se bodo padavine od zahoda širile proti vzhodu, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju se lahko zgodi, da bo suho še do poznega popoldneva ali večera. Meja sneženja bo med 1600 in 1800 metri nadmorske višine. Pihal bo šibak, ponekod občasno zmeren vzhodni do jugovzhodni veter. Oblačno in megleno z občasnimi padavinami bo tudi v četrtek. Meja sneženja bo odvisna tudi od intenzitete padavin, zato bo lahko nekoliko nihala. Vzhodni veter se bo nekoliko okrepil. Ob koncu tedna bo vreme ostalo precej oblačno, občasno bodo krajevne padavine. Še najmanj jih bo v petek. Temperaturne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Snežne in plazovne razmere se bodo v visokogorju zaradi novega snega postopno nekoliko poslabšale. Do petka bo lahko v gorah nad okoli 2000 metri zapadlo tudi do 40 ali celo več cm snega. Zato se bodo s strmih pobočij lahko prožili plazovi novega snega, nižje pa bo dež še dodatno razmočil stari sneg, kolikor ga je. Predvsem v četrtek, ko se bo veter okrepil, bodo nastajali tudi zameti in opasti. Ker bo nad nami ostala razmeroma hladna in vlažna zračna masa, sonce ne bo vplivalo na snežne razmere. V visokogorju, predvsem nad okoli 2200 metri bo temperatura le okoli ničle ali malo pod nič, zato bo sneg ostajal mehak in se bo počasneje sesedal. Tudi za začetek prihodnjega tedna še ne kaže, da bi se vreme stabiliziralo.

Z DANAŠNJIM DNEM KONČUJEMO OBJAVLJANJE POROČIL O SNEŽNIH IN PLAZOVNIH RAZMERAH V HRIBIH IN GORAH.
Ponovno jih bomo začeli izdajati v začetku zime, odvisno od snežnih razmer, ob morebitnem izdatnejšem sneženju pa lahko tudi prej.


 09.05.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684