Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 12.04.23

Razmere v gorah

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo na severu in na vzhodu. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C.
Ponoči se bo povsod pooblačilo. Do jutra bo dež že zajel zahodne in severne kraje. Ob morju se bo krepil jugo. Jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem od 9 do 14 °C.

V četrtek bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1400 m nad morjem, a se bo čez dan od severa spuščala in bo zvečer ob močnejših padavinah marsikje na nadmorski višini med 500 do 800 m. Zapihal bo severovzhodni veter, le ob morju bo večji del dneva še pihal jugo. Popoldanske temperature bodo na severu od 0 do 6, drugod od 7 do 12, ob morju okoli 15 °C.

V noči na petek bodo padavine oslabele in večinoma ponehale.
V petek in soboto bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so zlasti strma pobočja z napihanim snegom, ki so na različno usmerjenih pobočjih. Tam lahko pod večjo obremenitvijo sprožite snežni plaz kložastega snega. Ob otoplitvi se lahko iz sten in grap lahko pojavljajo manjši do srednji veliki plazovi nesprijetega snega. Nižje je snežna odeja povečini stabilna in dobro preobražena. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.

Ob koncu tedna so bile v gorah pogoste snežne plohe. Na trdo in ponekod poledenelo podlago je zapadlo od 10 do 30 cm suhega snega, ki ga je v noči na ponedeljek na izpostavljenih legah prenašal okrepljen severovzhodni veter. V ponedeljek se je razjasnilo, nov sneg se je ponekod ojužil in ponekod tudi splazil, nastala je skorja. V torek se je otoplilo temperaturna meja 0 °C je bila na nadmorski višini okoli 2300 metrov, vendar se nov sneg zaradi oblačnega vremena v visokogorju še ni začel preobražati. Snežna odeja je na spihanih mestih trda in poledenela. Nižje so razmere bolj pomladanske, snežna odeja se je ojužila.

V torek so se pojavljale krajevne plohe. Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Temperatura na 1500 metrih je bila okoli 5, na 2500 metrih okoli -2 °C. V sredo bo večinoma oblačno in megleno. Predvsem dopoldne bodo možne rahle padavine. Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 3, na 2500 metrih okoli -3 °C. V četrtek bo oblačno in megleno z močnim sneženjem. Meja sneženja se bo zjutraj ali dopoldne spustila do alpskih dolin. Ob sneženju bo sprva pihal zmeren jugozahodnik, popoldne bo zapihal severovzhodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 0, na 2500 metrih okoli -4 °C. V petek bo sneženje oslabelo. Še bo oblačno in megleno. Veter bo šibak. Nekoliko hladneje bo, temperatura na 1500 metrih bo okoli -1, na 2500 metrih okoli -8 °C.

Snežne in plazovne razmere se v sredo še ne bodo bistveno spremenile, zaradi odjuge lahko nastane kakšen snežni plaz južnega snega. V četrtek pričakujemo obilnejše sneženje, do večera lahko zapade od 40 do 80 cm snega, največ na območju Julijskih Alp. Od četrtka zvečer do petka zvečer pa še od 10 do 30 cm. Nevarnost snežnih plazov se bo izrazito POVEČALA in bo nad 1500 metri najmanj ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje.


 12.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684