Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 19.12.2023

Bilten - 19.12.2023

Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo jasno, po nekaterih nižinah bo vztrajala megla. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo od 2 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 8 do 17 °C.

Ponoči bo še pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Proti jutru se bo v zahodnih kraji že nekoliko pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, ob morju okoli 3 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod po nižinah še megleno. Predvsem v višjih legah se bo ohladilo. Zvečer se bo od severozahoda jasnilo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 13°C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo jasno. Zapihal bo šibak jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 10, na 2500 m okoli 5 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo jasno, po nekaterih nižinah bo predvsem zjutraj in dopoldne megla.

Jutri se bo od zahoda pooblačilo, jutro bo ponekod po nižinah megleno.

Obeti

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil. V petek bo oblačno, predvsem na severu bodo prehodno možne rahle padavine. Še naprej bo razmeroma toplo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Opis stanja in napoved (pon., 18. 12. 2023 11:10 - naslednja objava: čet., 21. 12. 2023)

Podatki o snežni odeji

2000 m 1000 m 90-120 cm - J. in z. Julijci

90-130 cm do 10 cm - Osr. Julijci

70-100 cm do 5 cm - Kam.-Sav. Alpe

10-20 cm - Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - pon., 18. 12. 2023 11:10

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: moker sneg, napihan sneg, šibke plasti

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob izraziti otoplitvi bodo sredi dneva in popoldne nevarna predvsem strma južna pobočja, kjer so možni manjši do srednje veliki spontani plazovi mokrega snega. Predvsem okoli grebenov in vrhov visokogorja so na južnih straneh na novo nastale klože, ki jih lahko ob večji obremenitvi tudi sprožite. Na senčnih severnih straneh so lahko skrite šibke plasti. Previdno predvsem na prehodih med tanko in debelo snežno odejo, kjer lahko sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere

V soboto je predvsem v visokogorju pihal okrepljen severnik, ki je na izpostavljenih mestih prenašal rahel sneg in gradil nove klože, zamete in opasti. V nedeljo je gore dosegel suh in zelo topel zrak. Ob sončnem vremenu se je sneg na strmih prisojnih delih ojužil in v sredogorju tudi talil. Sneg je danes ponoči pomrznil, nastala je skorja. V senčnih delih se stanje snežne odeje ni bistveno spremenilo. Snežna odeja ostaja suha, marsikje je od vetra precej preoblikovana. Ponekod poteka sreženje snežne odeje. Snega je v sredogorju razmeroma malo, prisoje so vse višje kopne. Več snega, glede na dolgoletno povprečje, je le v višjih predelih visokogorja, nad okoli 2300 m.

Predviden razvoj vremena

Danes, v ponedeljek, in jutri bomo še v območju visokega zračnega tlaka. Prevladovalo bo jasno in toplo vreme. Veter bo šibak, šele jutri popoldne bo ponekod zapihal zmeren zahodnik. Temperatura na 1500 m bo od 6 do 11, na 2500 m okoli 5 °C. Hladneje bo v senčnih predelih. V sredo nas bo dosegla oslabljena vremenska motnja. Že zjutraj se bo od severozahoda pooblačilo. Iz srednje in visoke oblačnosti lahko rahlo naletava sneg. Proti večeru se bo začelo jasniti, zapihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m okoli -4 °C. V četrtek se bo oblačnost spreminjala. Zapihal bo okrepljen veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -6 °C. Tudi v nadaljevanju tedna kaže na večinoma suho in vetrovno vreme, brez posebnega mraza.


 19.12.2023
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice

 

Kategorije:
Napovedi Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770