Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 21.04.23

Razmere v gorah

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, v alpskih dolinah okoli 12 °C.

V soboto bo povečini sončno. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, v alpskih dolinah in v mraziščih Notranjske malo nad 0, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, a bo do večera še povečini suho. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V ponedeljek bo občasno deževalo, spet bo nekoliko hladneje.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 1800 metrov nadmorske višine ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje, pod okoli 1800 metrov, kjer je še stari sneg, pa povsod ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Ob vse toplejšem vremenu se pojavljajo spontani plazovi južnega snega. S strmih travnatih pobočjih so možni zdrsni plazovi. V višje v visokogorju so še vedno območja napihanega snega, ki jih je sedaj prekril nov sneg, zato je nevarnost težko prepoznati. Že ob manjši obremenitvi lahko sprožite snežni plaz. Z nižjo nadmorsko višino se nevarnost proženja hitro zmanjšuje. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

Ponoči je bilo oblačno in megleno, pojavljale so se krajevne padavine. Meja sneženja je bila na nadmorski višini od 1300 do 1800 metrov. V sredogorju je zapadlo le nekaj centimetrov snega, v visokogorju pa od 5 do 20 centimetrov. Temperatura ledišča je trenutno na nadmorski višini okoli 1700 metrov. Nižje se je sneg tudi zaradi dežja močno ojužil, pojavljajo se plazovi mokrega snega. Višje je snežilo ob šibkem do zmernem vetru južnih smeri. Veter je prenašal svež sneg le na izpostavljenih legah. Snežna odeja je v visokogorju suha in skorjasta, višina snega je neizenačena. V sredogorju je vedno več kopnih predelov.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne bodo krajevne plohe, predvsem snežne, morda bo tudi zagrmelo. Pihal bo šibak jugovzhodnik. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 4, na 2500 metrov pa okoli -3 °C. V soboto bo delno jasno, v sredogorju bo zjutraj in dopoldne možna nizka oblačnost. Čez dan bo nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Še topleje bo. Temperaturna meja 0 °C se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino 2500 metrov. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno. Pozno popoldne in zvečer bodo začele nastajati rahle padavine, deloma plohe. Snežilo bo le v visokogorju. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 6, na 2500 metrov okoli 0 °C.

Zaradi postopne odjuge in nekaj več sončnega vremena se nevarnost proženja snežnih plazov še ne bo bistveno zmanjšala. Sprva bo nevarnost proženja v visokogorju ZMERNA, 2. stopnje, čez dan pa se bo povečala in bo nad okoli 1800 metrov ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Glavno nevarnost bodo predstavljali snežni plazovi mokrega snega in v visokogorju tudi kložasti snežni plazovi.
Razmere bodo ostale zahtevne, pri izbiri varne poti bo potrebna precejšnja zadržanost.


 21.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684