Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 23.03.2024

Bilten - 23.03.2024

Posredovanja gorskih reševalcev

Nesreče v gorah

Gorska reševalna služba Bohinj

23.03.2024

Ob 11:05 je padel in se poškodoval otrok na Rudnem polju. Reševalci GRS Bohinj smo poškodovanega oskrbeli in imobilizirali, ter ga predali v nadaljno oskrbo.

23.03.2024   10:35

KAMNIK - pod Korošaškimi slapovi


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati padavine. Čez dan se bo krepil jugozahodnik, ob morju bo zapihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C, na severozahodu okoli 14 °C.

Zvečer in ponoči se bodo padavine od zahoda okrepile in zajele večji del Slovenije. Možne bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 m, v krajih z močnejšimi padavinami pa tudi nižje. Prehodno bo zapihal okrepljen severni veter. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, od severozahoda se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli -3 °C.

Jutri bo sprva precej jasno, po nižinah lahko tudi megleno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajali kopasti oblaki ter krajevne plohe, lahko kakšna nevihta . Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 °C, na severozahodu okoli 9 °C.

Napoved za GORSKI SVET

V soboto bo sprva deloma jasno, čez dan se bo pooblačilo najprej v zahodnih in južnih Julijcih in predgorju, hribi bodo tudi v oblakih, sredi dneva in popoldne bo bolj oblačno in megleno postopno tudi drugod. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo lahko ponekod čez dan že kar močan. Temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli 0 °C. Zvečer in v noči na nedeljo bodo ob prehodu izrazite hladne fronte padavine. Sprva bo meja sneženja na okoli 1800 m nadmorske višine, a se bo hitro spuščala. Zapihal bo okrepljen severni veter, hladilo se bo.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo delno jasno. V krajih severno od nas se bo popoldne pooblačilo, proti večeru bo od severa začelo deževati. Krepil se bo jugozahodni veter. V noči na nedeljo se bodo padavine od severa razširile nad večji del sosednjih pokrajin, najmanj verjetne bodo ob morju. Meja sneženja se bo spustila pod 600 m nadmorske višine.

Jutri zjutraj bodo padavine ponehale tudi v notranjosti Hrvaške. Sprva bo precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, lahko tudi kakšno nevihto.

Obeti

V ponedeljek bo precej jasno. Ponekod bo zjutraj slana, po nekaterih nižinah megla.

V torek bo pretežno oblačno. Ponekod v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: pet., 22. 03. 2024 11:21. Naslednja objava: pon., 25. 03. 2024

Opis stanja in napoved (pet., 22. 03. 2024 11:21)

2000 m >210 - 230 cm J. in z. Julijci

2000 m >220 - 270 cm, 1000 m do 10 cm Osr. Julijci

2000 m >170 - 220 cm Kam.-Sav. Alpe

ostala območja do 10 cm

Splošna stopnja nevarnosti - pet., 22. 03. 2024 11:21

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: moker sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je ZMERNA, 2. stopnje, snežna odeja je večinoma stabilna. Stabilnost se čez dan ob sončnem vremenu poslabša na vseh izrazitih prisojah, kjer se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega. V visokogorju je predvsem na vetru izpostavljenih mestih sneg lahko trd in poledenel, tam je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere

Pod vplivom toplega vremena se je začela snežna odeja hitreje preobražati tudi v visokogorju, v sredogorju pa sneg predvsem na prisojnih legah kopni. Prisojna pobočja so marsikje kopna tudi do 1800 m nadmorske višine, v osojah pa se snežna odeja začne na višini okoli 1300 m. Snežne razmere v gorah so precej pomladanske. V teh dneh se sneg čez dan ojuži in čez noč pomrzne tudi v visokogorju. Včeraj, v četrtek, popoldne in zvečer je v krajevnih plohah nad 2000 m padlo nekaj malega snega, ki ne vpliva na stabilnost snežne odeje. Pod 2000 m je snežno odejo zmočil dež, v jasni noči je tam nastala skorja z bolj gladko površino. Danes je nekoliko hladneje in bolj suho kot včeraj, je pa bolj sončno. Še vedno se lahko predvsem na izrazitih prisojah spontano sproži kakšen plaz mokrega snega.

Predviden razvoj vremena

Danes je sončno, popoldne bo nastala kopasta oblačnost, vrhovi bodo lahko v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m je 7 °C, na 2000 m 2 °C, na 2500 m pa okoli 0 °C. V soboto bo sprva večinoma sončno in topleje kot danes, nulta izoterma bo ponoči in zjutraj blizu 3000 metrov visoko. Dopoldne se bo okrepil jugozahodnik, ki bo pihal ves dan. Popoldne se bo oblačnost povečala, zvečer nas bo prešla hladna fronta. Od severa oz. severovhoda bo v najnižjih plasteh ozračja pritekal hladen zrak, v gorah pa bo še vedno pihal okrepljen jugozahodnik. Na območju, kjer se bosta zračni masi srečali, najprej na severu države, nato pa vedno bolj proti jugu, bodo nastajale konvektivne padavine, plohe in nevihte, ki jih bo veter odnašal proti severovzhodu. Območje in trajanje teh padavin je nemogoče natančno predvideti, predvidevamo pa, da bo lahko v posameznih padavinskih pasovih v nekaj urah palo tudi več kot 40 litrov padavin na kvadratni meter. Zaradi konvektivnega značaja lahko lokalno velik del padavin pade v obliki sodre ali babjega pšena, ponekod drugod pa bo prevladoval sneg. Meja sneženja bo odvisna od dotekanja hladnega zraka pri tleh in intenzitete padavin, zato so pričakovane velike razlike na majhnih razdaljah. Nad 2000 m bodo ves čas padale trde padavine (sneg, babje pšeno, sodra). Za kratek čas lahko ob močnih padavinah sneži tudi pod nadmorsko višino 500 m. V nedeljo dopoldne se bo od severozahoda razjasnilo, popoldne lahko nastane še kakšna ploha. Nekoliko hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer

V noči na soboto bo sneg pod približno 2000 m pomrznil manj izrazito in se bo v sončnem dopoldnevu hitro omehčal. S tem se bo povečala verjetnost spontanega proženja plazov mokrega snega predvsem na izrazitih prisojah. Ob začetku padavin v soboto zvečer in še bolj ob dotekanju hladnejšega zraka bo stara snežna odeja pomrznila, nove padavine pa se z njo ne bodo dobro povezale. V času padavin bo pihal okrepljen jugozahodnik, nastajli bodo sveži snežni zameti. Kjer se bodo med padavinami pojavljale tudi kroglice babjega pšena ali sodre, se bodo lahko že tekom padavin spontano prožili manjši plazovi novega snega. Veter se bo umiril šele v nedeljo dopoldne; dotlej bo nastalo nekaj novih snežnih zametov, ki bodo v nedeljo glavni plazovni problem. Kjer bo pod 2000 m padlo več kot 20 centimetrov snega, se bodo v nedeljo ob dnevni odjugi predvsem na strmih pobočjih spontano prožili plazovi mokrega snega.

Kategorije:
Napovedi GRS Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79604