Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 24.02.23

Razmere v gorah

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, več sončnega vremena bo v severovzhodni Sloveniji, jutro bo ponekod megleno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C.

V soboto bo spremenljivo, občasno bo deževalo. Jugozahodnik bo slabel, od severovzhoda bo postopno začel pihati severovzhodnik, hladilo se bo. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 11, popoldanske v vzhodnih krajih okoli 7, drugod od 8 do 14 °C.

Zvečer in v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala močna burja.
V nedeljo bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v jugovzhodni Sloveniji. Tudi ponekod na Primorskem bo lahko dež občasno prehajal v sneg. Čez dan bodo padavine od severa slabele. Na Primorskem bo pihala močna burja, drugod severovzhodni veter.
V ponedeljek bo večinoma oblačno, predvsem na jugu bo še možen rahel sneg. Hladno in vetrovno bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno povsod MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je dobro povezana in na splošno stabilna. Predvsem na bolj senčnih straneh so v snežni odeji prisotne šibke plasti, na redkih mestih lahko ob veliki obremenitvi lahko sprožite manjši plaz kložastega snega. Možen je še kakšen snežni plaz mokrega snega. Zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja so se poledenele površine povečale.

Nizka oblačnost se je v četrtek dvignila in prekriva tudi dele visokogorja, obenem se je še nekoliko ohladilo. Ničta izoterma je trenutno na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Preobrazba snežne odeje se je v sredogorju in visokogorju upočasnila. Pod okoli 1500 metrov pa se sneg še naprej tali. Od ponedeljka so kopne površine povečale, na prisojnih legah sredogorja ponekod ni več strnjene snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen in nosi težo smučarja. Zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja je nastala skorja. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Še so klože in opasti, ki so dobro sprijete s podlago.

V četrtek je bilo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal je šibak jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 2, na 2500 metrov okoli -3 °C. V petek bo vreme podobno. Večinoma bo oblačno in megleno, nekaj jasnine bo v višjih delih visokogorja ter v gorstvih na severu in vzhodu. Predvsem v predalpskem svetu zahodne Slovenije v zahodnih in južnih Julijcih se bodo že začele pojavljati rahle padavine. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Ničta izoterma bo nadmorski višini okoli 1700 metrov. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 2, na 2500 metrov okoli -4 °C. V soboto bo oblačno in megleno z rahlimi do zmernimi padavinami, več jih pričakujemo na območju zahodnih in južnih Julijcev. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1400 in 1800 metrov. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen veter vzhodnih smeri. V nedeljo čez dan bo sneženje oslabelo, še bo vetrovno. Občutno se bo ohladilo. Temperatura na 1500 m bo okoli -9, na 2500 m okoli -15 °C.

V petek se razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Več dogajanja pričakujemo v soboto, ko bo nad okoli 1800 metrov snežilo, nižje pa deloma deževalo, deloma snežilo. V visokogorju Julijcev lahko do sobote zvečer zapade od 10 do 20 centimetrov, krajevno do 30 centimetrov snega, drugod bodo količine precej manjše. Predvsem zaradi dežja in mokrega snega se bo nevarnost proženja nekoliko povečala in bo nad okoli 1500 metrov ZMERNA, 2. stopnje. Napoved količine novega snega v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan je sedaj še negotova.

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo od nedelje zgodaj zjutraj na Primorskem pihala močna burja, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih lahko dosegala hitrosti od 100 do 140 km/h.

 


 24.02.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684