Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 24.03.23

Razmere v gorah

V petek bo v vzhodnih in južnih krajih dokaj sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo v zgornjem Posočju začelo deževati. Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju bo zapihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, v vzhodni Sloveniji do 21 °C. Ponoči bo dež od severa zajel večji del Slovenije. Jutranje temperature bodo od 4 do 11 °C.

V soboto bo sprva oblačno in deževno, čez dan pa bodo padavine od severozahoda postopno ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, možna bo še kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Goriškem in ob morju okoli 17 °C.

V nedeljo bo sprva deloma jasno z nekaj megle po nižinah. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Zapihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne bodo ponekod že rahle padavine, ki se bodo zvečer okrepile in zajele vso Slovenijo ter v noči na ponedeljek ponehale.

V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Pihal bo severni veter, hladneje bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi dnevne otoplitve pričakujemo spontane snežne plazove mokrega snega. V visokogorju je ponekod lahko napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Nižje je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki ponoči pomrzne, zato je tam predvsem zjutraj in zgodaj dopoldne tudi nevarnost zdrsa.

V gorah je razmeroma toplo. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2800 metrov. Zlasti na strmih prisojnih legah visokogorja se sneg čez dan ojuži, ponoči pa v visokogorju pomrzne. V bolj senčnih legah se je sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobražal. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je že veliko kopnih mest.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod megleno. Manj oblačnosti bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Proti večeru bodo na Bovškem že manjše padavine, ki se bodo v noči na soboto okrepile in zajele vso Slovenijo. V soboto dopoldne bodo ponehale, čez dan bodo še krajevne snežne plohe. Meja sneženja bo sprva na okoli 1800 metrov, do sobote zjutraj se bo spustila na okoli 1300 metrov nadmorske višine. Zapihal bo severozahodnik. V nedeljo bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne bodo možne rahle padavine v zahodnem delu naših gora. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. V ponedeljek zjutraj bodo že ponehale, čez dan bodo še manjše snežne plohe. Pihal bo okrepljen severni veter, še hladneje bo. Ničta izoterma bo v ponedeljek na nadmorski višini okoli 1400 metrov, v noči na torek pa se bo še bolj ohladilo.

Na snežne in plazovne razmere bosta v petek še vplivala sonce in topla zračna masa, a predvsem v vzhodnem delu naših gora. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan nekoliko poslabšale. V noči na soboto in v soboto zgodaj dopoldne bo zapadlo od 10 do okoli 20 centimetrov snega, največ v visokogorju ter v zahodnem delu gora. Bistveno se plazovne razmere ne bodo poslabšale. Več novega snega pa bo zapadlo do ponedeljka zjutraj, ko ga lahko pričakujemo dodatnih 20 do dobrih 30 centimetrov. Severni veter ga bo spihal v zamete, zaradi ohladitve bo sneg bolj suh in zato manj sprijet s podlago.


 24.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79684