Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.12.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo v jugozahodni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, drugod delno jasno z zmerno oblačnostjo. Čez dan bo pihal zahodni veter.
V sredo bo sprva zmerno oblačno, zjutraj in dopoldne bo po kotlinah megla. Čez dan se bo zjasnilo.
V četrtek in petek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo ponekod lahko zadržala večino dneva. Megleno bo tudi ob morju. Razmeroma toplo bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Snežna odeja je večinoma stabilna. Tveganje je majhno. Spontanega plazenja ne pričakujejo. Snežna odeja je suha, na prisojnih pobočjih ter v nižjih nadmorskih višinah pa pokrita s tanko skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem. Temperatura je bila v soboto pod ničlo, v nedeljo se je predvsem sredogorju že segrelo nad ničlo, do ponedeljka zjutraj pa se je ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2500 metrov. Zrak je sicer razmeroma suh. Sneg se je počasi sesedal in preobražal, nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih, zlasti v sredogorju.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrih do 40 cm snega, drugod po naših gorah pa od 10 - 30 cm. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorskih višinah med 800 in 1000 metri, ponekod v osojah tudi nižje. V torek se bo oblačnost povečala, vrhovi bodo pogosto v oblakih. Okrepil se bo zahodni do severozahodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo jutri okoli 8, na 2500 metrih pa okoli 0 stopinj C. V sredo bo spet precej jasno, nekaj pa bo nizke oblačnosti v sredogorju. Ledišče se bo dvignilo nad najvišje vrhove. Pihali bodo šibki vetrovi zahodne do severozahodne smeri. Sneg se bo zlasti v sredogorju ter na prisojah hitreje preobražal in sesedal. Nižje bo tudi kopnel. Predvsem v senčnih legah bo od srede dalje nekoliko večja možnost za zdrse zaradi deloma poledenele površine.

01.12.2015

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

slika s Kredarice

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79780