Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.12.08

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah
V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je velika nevarnost plazov.

Predviden razvoj vremena

V petek bo oblačno s pogostimi padavinami, popoldne in v noči na soboto bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo postopno dvignila na nadmorsko višino med 800 in 1100 metri. Najmanj dežja bo v severovzhodni Sloveniji. Ob morju bo pihal jugo, drugod pa jugozahodni veter.
V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, nad okoli 800 metrov snežne.
V nedeljo in ponedeljek bo deloma sončno, dopoldne bo po nižinah megla.


RAZMERE V GORAH

Do danes je bilo v gorah suho vreme. Ničla je bila na nadmorski višini med 1200 in 1600 m. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala. Danes ponoči je začel pihati močan jugozahodnik, ki je prenašal sneg v zamete, v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je začelo snežiti.
V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1500 m do 220 cm snega, nižje pa postopno vse manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1500 m od 110 do 140 cm snega, na 1000 m pa okoli 60 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 m do okoli 70 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 m, v nekaterih dolinah tudi nižje.
Sneg je nad okoli 1400 m večinoma suh in mehak, nižje pa bolj moker, a tudi mehak. Pri hoji se globoko udira, zato je gibanje otežkočeno. Nevarnost snežnih plazov se bo danes čez dan v Julijcih in zahodnih Karavankah nad okoli 1400 m povečala na 4. stopnjo, nižje ter drugod po naših gorah nad 1500 m pa na 3. stopnjo. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sproži snežni plaz.

Danes bo snežilo. Sneženje bo večinoma ponehalo v noči na soboto. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah bo zapadlo od 30 do okoli 50 cm snega, drugod od 10 do 30 cm. Sneg se bo predvidoma razmeroma dobro sprijel s podlago, a zaradi velike količine se bodo predvsem v Julijskih Alpah s strmejših pobočij lahko prožili manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega.
V nedeljo bo suho, ničla se bo spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. Pihal bo šibak do zmeren severni veter, ki bo na vetru izpostavljenih mestih delal nove zamete na južni strani grebenov in prelazov. Sneg bo ostal rahel in se bo le počasi sesedal.


 

Bilten URSZR: 05.12.2008

 

 

Prikaži seznam objav
označenih z

         vreme

         Razmere v gorah

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797