Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.01.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah 

Ob 15.26 si je na smučišču Soriška planina, občina Železniki, smučarka zlomila nogo. Reševalci službe NMP Škofja Loka so poškodovano smučarko prepeljali v nadaljnjo medicinsko oskrbo.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo sprva pretežno jasno, sredi dneva in popoldne pa se bo oblačnost prehodno nekoliko povečala, najbolj v vzhodni in severni Sloveniji.
V nedeljo bo dopoldne precej jasno, popoldne pa se bo zopet pooblačilo, najbolj v vzhodnih krajih, kjer bodo tu in tam možne tudi kratkotrajne, rahle padavine. Najmanj oblačno bo v zahodni Sloveniji.
V ponedeljek in torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Ponekod bo pihal severni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah od torka dalje večinoma suho. Tu in tam je zapadlo le nekaj centimetrov snega. Močan, ponekod tudi viharni severni in severozahodni veter, ki je pihal v petek, je prenašal sneg in delal zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja se je zadnje dni počasi sesedala in preobražala, v osojah pa je ta proces potekal še počasneje. Stanje snežne odeje je zelo različno. V zatišnih legah je ponekod sneg še mehak, zlasti na prisojnih pobočjih in v nižjih nadmorskih višinah pa pokrit s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže. Veliko je zametov in opasti, hkrati je sneg na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in ponekod poledenela.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 130 cm snega, na 1500 metrih pa do 70 cm. Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrih do okoli 40 cm. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje, še zlasti v Julijskih Alpah, kjer je snega več. Nižje ter v vzhodnem delu Karavank in na Pohorju je 1. do 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. S strmejših pobočij lahko prožijo tudi manjši plazovi. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsov.
V noči na soboto je veter precej oslabel. Ob koncu tedna bo suho in deloma sončno vreme. Ledišče bo na nadmorski višini med 900 in 1300 metrov. Snežna odeja se bo počasi preobražala. Predvsem v nedeljo dopoldne se bo prehodno spet nekoliko okrepil severni veter, a večjih novih zametov ne bo. Lavinske razmere se do ponedeljka ne bodo kaj dosti spremenile.

 

Bilten URSZR: 07.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79834