Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.01.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo oblačno, padavine se bodo čez dan okrepile. Na Primorskem bo deževalo, drugod večinoma snežilo. Do večera v večjem delu države lahko pade od 10 do 20 cm snega, predvsem na Gorenjskem tudi več. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Padavine bodo zvečer in ponoči prehodno oslabele, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bo sneg prešel v rahel dež. Ponekod bo nevarnost poledice.
V soboto čez dan se bodo padavine od juga znova nekoliko okrepile. Na Gorenjskem in Koroškem bo snežilo, drugod po nižinah deloma snežilo,
deloma deževalo. Padavin bo manj kot v petek. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo občasno rahlo deževalo, drugod pa rahlo snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v sredo in četrtek v gorah oblačno vreme, občasno je rahlo snežilo. Zapadlo je od 5 do 10 cm snega, nekoliko več pa na Notranjskem in Kočevskem.
Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala. V visokogorju je občasen veter prenašal novi sneg v zamete. Snežna odeja je mehka in rahla.
Snega je, razen v visokogorju Julijcev, še vedno bolj malo. Tam je na 1500 metrih do okoli 50 cm snega, na 2500 metrih pa okoli 230 cm. Drugod je na 1500 metrih od 15 do 30 cm snega.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijcev trenutno 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, drugod pa 1. stopnje.
Snežni plaz lahko sprožite predvsem ob večji dodatni obremenitvi na mestih z napihanim snegom.
V petek in soboto bo oblačno. V petek bo snežilo. Zapade lahko od 10 do 20 cm snega, v Julijskih Alpah tudi več. Pihal bo južni do jugovzhodni veter, ki bo na vetru izpostavljenih mestih delal zamete. Sneg bo nad okoli 1800 metrih večinoma suh, nižje pa moker.
Tudi v soboto čez dan bo še snežilo, zapadlo bo od 5 do 15 cm snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi novega snega povsod povečala na 3. stopnjo. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Tam boste lahko plaz sprožili že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje.
Spontanega plazenja bo malo.
V nedeljo se bo nadaljevalo oblačno vreme, občasno bo ponekod rahlo snežilo. Količina padavin bo majhna. Nekoliko se bo ohladilo.

Bilten URSZR: 08.01.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823