Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.03.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Pokaži objave o
reševanjih GRSPonesrečen na Krnu - Razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 8.38 se je na južnem pobočju Krna, občina Kobarid, smrtno ponesrečil italijanski turni smučar. Smučar je tik pod Gomiščkovim zavetiščem začel s spustom ter zaradi poledenelega snega zdrsnil okoli 1000 metrov globoko v dolino in se pri tem smrtno ponesrečil. Nesrečo je javil njegov smučarski kolega. Gorski reševalci Postaje GRS Tolmin so truplo umrlega prenesli v dolino.


V ponedeljek bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter.
V torek bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo suho, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v južni in jugovzhodni Sloveniji. Količina padavin bo majhna. Pihal bo severovzhodnik.
V sredo bo oblačno, sneženje se bo nekoliko okrepilo. Sprva bo snežilo tudi na obali. Mrzlo bo in vetrovno, na Primorskem bo pihala močna burja.
V četrtek bo občasno še rahlo snežilo, veter pa bo slabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna hladno in večinoma suho vreme, pojavljale so se le snežne plohe. V gorah je bilo mrzlo, zato se snežna odeja ni kaj dosti preobražala niti sesedala. Občasno je severovzhodnik prenašal sneg v visokogorju le na vetru izpostavljenih mestih.
Snežna odeja je v osojah še vedno večinoma mehka, drugod pa prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Na skorji je ponekod nekaj centimetrov suhega snega. Sneg je po dolinah tudi trd in zmrznjen. Na vetru izpostavljenih legah je površina spihana in vetrovno preobražena, za grebeni in sedli je napihan sneg, to velja predvsem za severna, vzhodna in zahodna pobočja.
V Julijskih Alpah je na 1500 metrih do okoli 200 cm snega, nad 2000 metri pa
od 340 do 390 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih do okoli 130 cm snega, v Savinjskih Alpah do okoli 110 cm, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa od 30 do 70 cm. Snežna odeja večinoma ne sega do nižin.
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so zlasti strma pobočja, osojne lege ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.
Tudi v naslednjih dneh se še ne bo otoplilo. V ponedeljek bo večinoma sončno, zato se bo na prisojnih pobočjih sneg na površini ojužil in ponoči pomrznil. V torek bo oblačno, občasno bo naletaval sneg. Čez dan bo lahko zapadlo le nekaj centimetrov suhega snega. V sredo bo rahlo snežilo, zapade lahko do okoli 10 cm snega, več pa na Notranjskem in Kocevskem. V gorskem svetu bo vzhodni veter prenašal suhi sneg v zamete. Ker bo snežilo na skorjasto podlago, se novi sneg z njo ne bo dobro sprijel in nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala.

Bilten URSZR: 08.03.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770