Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 10.01.09

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Zdrsnil na Polhograjski grmadi

Ob 22.30 je na Polhograjski grmadi, občina Dobrova - Polhov Gradec zdrsnilo krajanu. Rešili so ga pripadniki Postaje GRS Ljubljana. Lažje poškodovanega so pospremili v dolino, kjer so ga prevzeli prijatelji in prepeljali v KC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V soboto in nedeljo bo jasno, ponekod po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se lahko ponekod zadrži večino dneva. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek in torek bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Burja bo v ponedeljek ponehala.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje suho in razmeroma mrzlo vreme. V petek čez dan je v višinah začel pritekati toplejši zrak in nastala je izrazita temperaturna inverzija. Snežna odeja se je počasi preobražala, nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 metrov okoli 510 centimetrov snega, nižje pa z manjšo nadmorsko višino postopno manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 metri do okoli 260 centimetrov snega, na 1000 metrih pa ponekod do 160 centimetrov, a večinoma od 80 do 100 centimetrov. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metrih do okoli 140 centimetrov snega, na Pohorju pa okoli 30 centimetrov. Tanka snežna odeja sega do dolin. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeka. Nastala je zaradi vetra, deloma pa tudi zaradi vpliva sonca. Ponekod je na skorji tanka plast pršiča. Pod okoli 1000 metri pa je sneg ponekod zmrznjen v globino in zato trd. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg ponekod precej spihan. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži le pod veliko dodatno obremenitvijo na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, predvsem na severnih straneh. Tudi do ponedeljka se vreme ne bo spremenilo. Sončno bo in v višjih legah razmeroma toplo, zrak bo zelo suh. Po nižinah pa se bo zadrževal mrzel zrak. Snežna odeja se bo počasi preobražala, v osojah pa bo ostal sneg večinoma nespremenjen.

Bilten URSZR: 10.01.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79837