Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.02.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno, tekom dneva pa se bo v vzhodni in osrednji Sloveniji delno razjasnilo.
V soboto bo v vzhodnih krajih povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. Drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in deloma osrednjih krajih bodo občasno rahle padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 m.
V nedeljo se bodo padavine na zahodu nekoliko okrepile, občasno bo rahlo deževalo tudi v osrednji Sloveniji. Le na vzhodu bo deloma jasno.
Tudi v ponedeljek se vreme ne bo bistveno spremenilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah v sredo sončno vreme, ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Snežna odeja se je zato na prisojnih pobočjih ter na planotah sredogorja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Zaradi tega se je krepila skorja. V četrtek je bilo sončno le nad okoli 1400 metri, a je bila temperatura pod ničlo. Zato je bil vpliv sonca v prisojah manjši. Do petka se je v višinah spet nekoliko segrelo, pozitivna temperatura je v plasti par 100 višinskih metrov na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Višje in pa pod to toplo plastjo je temperatura pod ničlo. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega do okoli 180 cm, na 1500 metrih do okoli 100 cm, na 1000 metrih od 20 do okoli 60 cm. Snežna odeja je suha, v zatišnih senčnih legah mehka, na vetru bolj izpostavljenih legah ter na prisojnih pobočjih in v sredogorju pa precej skorjasta in ponekod tudi trda. Čez dan se na prisojnih pobočjih in na planotah sredogorja ojuži oz. zmehča, ponoči pomrzne. Veliko je zametov in klož, ki so še vedno razmeroma labilne - ležijo na goli ali poledeneli kopni, predvsem v višjih legah tudi na stari skorjasti snežni podlagi. Grebeni so večinoma precej spihani in zato marsikje trdi in poledeneli.

Trenutna nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Snežna odeja se je sicer nekoliko stabilizirala, a je krajevno še vedno potencialno precej nestabilna in slabo sprijeta s podlago. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Posebno so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja ne pričakujejo, le na strmih, predvsem travnatih prisojnih pobočjih se lahko sredi dneva ali zgodaj popoldne sprožijo posamezni kložasti plazovi, lahko tudi talni.
Snežna odeja se bo v petek v plasti pozitivne temperature na prisojnih pobočjih, pa tudi drugod v prisojah, čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. V osojah bo večinoma sneg ostal suh ali pomrznjen.
V soboto se bo pooblačilo v večjem delu Julijskih Alp in v hribih severne Primorske in Notranjske. V zahodnem delu se bo začelo pojavljati rahlo sneženje. Drugod bo še dokaj sončno, ledišče bo ob jugozahodnem vetru na nadmorski višini okoli 1100 metrov.
V nedeljo bo večinoma oblačno in megleno, predvsem v Julijskih Alpah in predgorju bodo občasno padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Predvsem v zahodni polovici Julijskih Alp lahko do ponedeljka zapade do okoli 20 cm snega, ki se bo slabo sprijel s podlago in ga bo jugozahodni veter precej spihal v zamete. Lavinske razmere se v večjem delu naših gora ne bodo dosti spreminjale. Na prisojnih pobočjih se bo sneg postopno utrjeval in nekoliko stabiliziral. Novi sneg bo zaradi novih zametov nekoliko povečal tveganje pred snežnimi plazovi predvsem v zahodni polovici Julijskih Alp.

 

 13.02.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
► Vremensko okno 
► Kamere 
 slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79836