Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.02.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah - Nevarnost plazov 4. stopnje

V soboto bo oblačno s padavinami. Čez dan bo tudi marsikje po nižinah snežilo. Padavine bodo popoldne slabele in na severovzhodu že ponehale, drugod šele zvečer ter v noči na nedeljo. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja. Do jutra se bo zjasnilo, burja bo ponehala.
V nedeljo dopoldne bo precej jasno. Zjutraj bo po nižinah megla. Popoldne se bo v zahodni in deloma v osrednji Sloveniji oblačnost spet povečala.
V ponedeljek bo na vzhodu delno jasno, drugod večinoma oblačno. Predvsem v zahodni Sloveniji bo obcasno deževalo, nad okoli 900 metri pa snežilo. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo.
Tudi v torek bo vreme podobno, občasno bo bolj oblačno tudi v vzhodnih krajih.

Razmere v gorah

V petek popoldne in ponoči so bile v Julijcih, Karavankah in deloma v Savinjskih Alpah kar obilne padavine, največ jih je bilo seveda v zahodnih Julijcih. Drugod je bilo padavin precej manj. Meja sneženja je bila na vzhodu nad 1500 m, drugod pa med 800 in 1200 m.
Do sobote zjutraj je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 40 do 70 cm snega, pod 1000 m od 10 do 20 cm, drugod po naših gorah pa le od 5 do okoli 15 cm. Nad okoli 2000 m je bil sneg suh, nižje pa moker in se je s podlago zato bolje sprijel. Veter je na vetru izpostavljenih mestih delal zamete.
Snežna odeja je mehka in v visokogorju rahla, pod okoli 1000 m pa je sneg razmočen. V Julijskih Alpah je na 1500 m do okoli 160 cm snega, nad 2000 m pa od 340 do 370 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 m do okoli 130 cm snega, v Savinjskih Alpah do okoli 100 cm, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa od 50 do 80 cm.
Snežna odeja sega do nižin. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, drugod pa 3. stopnje. Nevarna so zlasti strma pobočja. Tudi v nižjih nadmorskih višinah se lahko sprožijo plazovi razmočenega snega.
V nedeljo bo precej jasno in hladno. Snežna odeja se bo na prisojnih pobočjih nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. V senčnih legah pa bo sneg ostal suh in rahel. V ponedeljek in torek bo na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo oblačno in po vrhovih megleno. Predvsem v Julijskih Alpah bodo manjše padavine, meja sneženja bo med 800 in 1000 m. Ledišče se bo v ponedeljek dvignilo do nadmorske višine okoli 1400, v torek pa do 1600 m. Novi sneg se bo hitreje sesedal in preobražal, kar bo počasi zmanjševalo nevarnost plazov.

Bilten URSZR: 20.02.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79837