Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.12.09

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Pokaži objave o akcijah GRSPosredovanje pod Kališčem - Razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 17.02 se je poškodoval planinec na poti s Kališča nad Preddvorom. Gorski reševalci Postaje GRS Kranj so oskrbeli planinca s poškodbo noge in ga prenesli v dolino, Reševalci NMP Kranj so ga prevzeli v nadaljnjo oskrbo. Gasilci JZ GRS Kranj so nudili pomoč za prevoz gorskih reševalcev.


V ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji še precej jasno, drugod se bo od zahoda postopno pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. V zahodnih in južnih krajih se bodo začele pojavljati rahle padavine. Ob morju bo deževalo, drugod bo sprva še večinoma snežilo. Sneg bo po nižinah zvečer in v noči na torek prehajal v dež, zato bo ponekod nevarnost poledice.
V torek bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo deževalo, v vzhodni Sloveniji bo padavin malo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.
V sredo bo oblačno, padavine se bodo prehodno razširile nad večji del Slovenije, zvečer pa povečini ponehale. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, popoldne se bo veter ponekod obrnil v severozahodno smer.
V četrtek bo pretežno oblačno in večinoma suho, ponekod bo pihal južni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje in prostor RS je v soboto v gorah snežilo. Zapadlo je od 10 do 20 centimetrov suhega snega. Severovzhodni veter ga je spihal v zamete. V nedeljo je bilo sončno in mrzlo. Veter je slabel. Snežna odeja se je malce sesedla in na sončnih pobočjih v nižjih nadmorskih višinah malce ojužila ter ponoči pomrznila.
Snežna odeja je večinoma mehka in rahla. V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 45 centimetrov snega, na 2500 metrih pa okoli 120 centimetrov. Drugod je na 1500 metrih od 20 do 40 centimetrov snega. Tanka snežna odeja sega do nižin.
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju Julijcev 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje.
Vreme se je začelo spreminjati in bo v naslednjih dneh bistveno poslabšalo lavinske razmere v gorah. Danes popoldne bo začelo v Julijcih in sredogorju rahlo snežiti.
Padavine se bodo krepile v noči na torek in torek do poldneva se bo meja sneženja postopno dvignila do nadmorske višine okoli 1400 metrov, hkrati bodo padavine zajele tudi Karavanke in Savinjske Alpe. Še več padavin pričakujemo do srede zjutraj. Takrat bo v Julijcih snežilo tudi nad 1500 metri, drugod še malo višje. Zaradi novega snega, kasneje pa tudi dežja pod mejo sneženja, se bo precej povečala nevarnost snežnih plazov. V visokogorju Julijcev ter na Snežniku lahko do srede zjutraj zapade več kot 50 centimetrov snega, količina bo precej odvisna od nadmorske višine.


 

Bilten URSZR: 21.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79715