Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.01.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. Ponekod na Primorskem bo predvsem dopoldne še pihala šibka burja.
V soboto dopoldne bo pretežno oblačno, na severovzhodu bo okoli poldneva ali zgodaj popoldne lahko prehodno rahlo snežilo. Popoldne se bo od zahoda jasnilo.
V nedeljo bo precej jasno, le na severovzhodu bo dopoldne še nekaj oblačnosti. Proti večeru se bo od severozahoda spet pooblačilo. Nekoliko topleje bo.
V ponedeljek bo sončno, predvsem na vzhodu pa bo občasno bolj oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2200 metri zmerna, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju lahko na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz, večinoma pa je snežna odeja kar stabilna. Spontanih plazov ne pričakujemo. Nižje je zaradi trde in deloma poledenele površine stare snežne odeje nevarnost zdrsov. Nadaljuje se mrzlo in suho vreme.
Snežna odeja se je še naprej preobražala, na vetru izpostavljenih legah je veter prenašal sneg. Zaradi vetra se je krepila tudi površinska skorja. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Največ snega je v visokogorju Julijcev, do okoli 120 cm. Drugod v visokogorju je snega do okoli 40 cm ali celo manj. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 metrov, a je snega pod okoli 1500 metri zelo malo. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. V osojah, predvsem v zatišnih legah, pa je še mehak. Precej je napihanega snega, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, ponekod do kopne ali stare, deloma poledenele podlage.

Nadaljevalo se bo suho vreme. V petek bo v visokogorju pretežno jasno, v sredogorju se bo čez dan jasnilo. Pihal bo razmeroma šibak veter, večinoma severozahodne do zahodne smeri. V soboto dopoldne bo oblačno, dotekal bo toplejši zrak. Popoldne se bo od zahoda jasnilo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1600 metrov. Popoldne se bo okrepil severozahodnik. V nedeljo bo sončno, nekoliko več oblačnosti bo proti večeru ter v noči na ponedeljek. Postopno bo še topleje, do večera se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov. Snežna odeja se bo preobražala, krepila se bo skorja na površini, deloma zaradi vetra, deloma pa tudi ob otoplitvi predvsem na prisojnih legah. Lavinske razmere se do ponedeljka ne bodo kaj dosti spremenile.

22.01.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79742