Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.04.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami, najmanj dežja bo v vzhodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodnik.
V sredo bo še spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. V severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter.
V četrtek in petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. V četrtek bo na Primorskem pihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je v ponedeljek in ponoči v Julijcih in zahodnih Karavankah ob sneženju zapadlo od 10 do 40 cm snega, največ v zahodnih in osrednjih Julijskih Alpah. Meja sneženja se je spustila pod 1500 metrov, tako da je količina novega snega odvisna tudi od nadmorske višine. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal žamete predvsem na severni in vzhodni strani grebenov. Ponekod je snežilo na podlago iz zrnatega snega in babjega pšena, ki je nestabilna. Drugod po naših gorah je bilo padavin precej manj in tudi meja sneženja je bila nekoliko višje, tako daje zapadlo do okoli 10 cm snega. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih od okoli 110 do 160 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 440 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih 70 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrih okoli 20 cm. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1200 metrov, južna pobočja pa so kopna tudi nad 1600 metrih. Snežna odeja je v visokogorju, kjer je snežilo, mehka, podlaga je ponekod pomrznjena. Nižje je sneg moker in mehak. Nevarnost snežnih plazov se je v Julijskih Alpah nad okoli 1800 metrih povečala na 3. stopnjo, drugod je 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju Julijcev lahko sprožite plaz novega snega. Pod 1800 metrov je sneg že dobro uležan, a premočen do tal in zato se na strmih pobočjih lahko še splazi. V torek bo prevladovalo oblačno in megleno vreme s krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1400 metrov, ničla pa med 1800 in 2000 metrov. V Julijcih in zahodnih Karavankah lahko do jutri zjutraj zapade še okoli 10, morda 20 cm snega. Ker bo temperatura v visokogorju pod ničlo, se bo novi sneg le počasi sesedal. Nevarnost snežnih plazov se ne bo povečala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79826