Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.04.16

Nesreča na Starem gradu in plezalni steni v Bitnjah
Predviden razvoj vremena

Ob 12.23 se je na Starem gradu, občina Škofja Loka, poškodovala oseba. Posredovali so gorski reševalci GRS Škofja Loka, ki so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v ZD Škofja Loka.

Ob 17.53 je s plezalne stene v Bitnjah, občina Bohinj, padel plezalec in se pri tem poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj, ki so osebo oskrbeli, helikopter SV pa ga je v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo na severovzhodu še deloma sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter.
V soboto bo večinoma oblačno. Ponekod na zahodu bo že zjutraj občasno deževalo, čez dan pa se bo dež postopno razširil na vso Slovenijo. Še bo pihal jugozahodni veter.
V nedeljo bo oblačno, ponekod na jugu bo občasno še deževalo. Ohladilo se bo, pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.
V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, še bo pihal severni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v začetku tedna nekoliko hladnejše vreme, zato se je sneg v visokogorju nekoliko počasneje sesedal, izraziteje se je čez dan ojužil na prisojnih pobočjih. Nižje je snežna odeja še naprej kopnela. V sredo se je spet segrelo, ledišče je bilo v četrtek zjutraj nad našimi najvišjimi vrhovi. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena, a se nato na osončenih legah hitro zmehča, v osojah pa nekje sredi dopoldneva.

Sneg hitro kopni. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih od 190 do okoli 230 cm snega, na 1500 metrih pa od 20 do okoli 60 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih na prisojnih pobočjih že kopno, v osojah pa je ponekod še do okoli 10 cm snega. Omembe vredna snežna odeja se v osojah začenja na nadmorski višini okoli 1400 metrov, v prisojah pa tudi nad 1900 metri, nižje v Julijskih Alpah, višje pa drugod po naših gorah.

Nevarnost je od večera do sredine dopoldneva MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, čez dan se poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Nižje, kjer je snega malo, ostaja MAJHNA. 1. stopnje. Snežna odeja ponoči, vsaj visokogorju, pomrzne, čez dan pa se ojuži. Zato je manj stabilna, s strmih, še neobletelih pobočij se lahko še prožijo posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Manjše tveganje je v senčnih legah. Nekaj je še opasti, ki se lahko zrušijo.
V petek bo od zahoda vse več slojaste oblačnosti, ki bo imela bazo nad vrhovi. Predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pa bo tudi nekaj nizke oblačnosti po vrhovih in grebenih. Pihal bo jugozahodnik, še bo razmeroma toplo.
V soboto bo oblačno. Padavine se bodo čez dan od zahoda širile nad vzhodni del naših gora. Meja sneženja se bo počasi spuščala in v noči na nedeljo bo lahko snežilo do okoli 1000 metrov nadmorske višine, morda kje tudi malo nižje.
V nedeljo bo oblačno in megleno, občasno bodo še možne rahle padavine. Ledišče bo med 1200 in 1500 metri nadmorske višine. Novega snega v visokogorju bo lahko do okoli 20 cm. Sneg bo pomrznil.

V petek se snežne in lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se bo čez dan ojužila, ponoči bo pomrznila predvsem v visokogorju. Nižje bo sneg ostal zmehčan, sneg bo še naprej kopnel, v visokogorju pa bodo razmere značilno pomladanske. Snežna odeja bo torej nekoliko stabilnejša zjutraj in deloma dopoldne, labilnejša pa sredi dneva in popoldne.
V soboto bo sneg nekoliko bolj stabilen zaradi oblačnega vremena in postopne ohladitve. Novi sneg se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Veter ga bo prenašal v zamete.
V nedeljo bo zato novi sneg predstavljal tveganje. Splazil se bo lahko ob večji dodatni obremenitvi predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.

22.04.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823