Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.12.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in v osrednjih krajih bo občasno deževalo, pogosteje na zahodu. V vzhodnih krajih bo občasno nekaj jasnine. Pihal bo jugozahodnik.
V četrtek bo v vzhodnih krajih sončno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje v zahodnih krajih. Jugozahodnik bo čez dan slabel, ob morju pa se bo krepil jugo. V noči na petek bo dež zajel vso državo.
V petek bo oblačno, občasno bo deževalo. Jugo ob morju bo čez dan oslabel. V noči na soboto se bo hladilo, meja sneženja se bo spuščala.
V soboto bo pretežno oblačno. Občasno bodo še manjše padavine, tudi po nižinah bo večinoma snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v torek in v noči na sredo večinoma oblačno in megleno. Predvsem v Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah in zahodnih Savinjskih Alpah je rahlo deževalo in snežilo. Meja sneženja se je dvignila na okoli 1500 metrov nadmorske višine, ledišče pa na okoli 1900 metrov. Zapadlo je od 5 do 10 cm snega. Nižje se je sneg sesedal in talil. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 330 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 60 cm snega. Nižje je snega precej manj, na 1000 metrih je marsikje kopno. Snežna odeja je nad okoli 1900 metrov mehka in rahla, na vetru izpostavljenih legah je spihana do stare, deloma poledenele podlage. Veliko je klož in zametov. Nižje je sneg južen, pod njim je trši, stari sneg.
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom se lahko pod dodatno obremenitvijo sprožijo manjši plazovi delno sprijetega snega. Zaradi dežja se je povečala možnost plazenja pod 1600 metri na strmih, travnatih pobočjih. Na spihanih mestih v visokogorju je zaradi poledenele površine nevarnost zdrsov. V sredo in četrtek bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Suho bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, tudi v vzhodnem delu Savinjskih Alp bo večinoma brez padavin. Drugod bo meja sneženja med 1500 in 1900 metri.
V visokogorju Julijskih Alp bo do petka zjutraj zapadlo tudi več kot pol metra snega. Nižje, kjer bo deževalo, pa se bo sneg sesedal in talil, zato se bo povečala možnost proženja talnih plazov razmočenega snega. Višje pa se bo povečala nevarnost zaradi večje količine novega snega.

Bilten URSZR: 22.12.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79845