Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.01.09

Predviden razvoj vremena - Napoved za gorski svet

V petek dopoldne bo na Primorskem povečini jasno, drugod se bo zadrževala nizka oblačnost. Popoldne bo v notranjosti Slovenije delno jasno, na zahodu pa se bo pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo.
Ponoči in v soboto bo oblačno s padavinami, tudi po nižinah bo večinoma snežilo. Pihati bo začela zmerna burja.
V nedeljo dopoldne bo oblačno, predvsem ponekod v južni Sloveniji bo še snežilo, popoldne pa se bo od zahoda delno zjasnilo.
V ponedeljek dopoldne bo delno jasno, popoldne pa na zahodu že oblačno s padavinami.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je po obilnejšem sneženju od srede do četrtka zjutraj v gorah zapadlo še od 5 do 20 cm snega, tokrat malo več v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah. Meja sneženja je bila sprva tudi nad 1600 metri, a se je čez dan spuščala, na koncu pod 1000 metrov. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1600 metri do okoli 600 cm snega, nižje pa je snega hitro pa okoli 330 cm in na 1000 metri od 80 do okoli 150 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 180 cm snega, na Pohorju pa okoli 40 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 700 m, le po nekaterih dolinah tudi nižje. Snežna odeja je rahla in mehka, pod okoli 1400 m pa večinoma moker oz. pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, v zahodnih Karavankah in Savinjskih Alpah 3. in drugod v gorskem svetu 1. do 2. stopnje. Obisk Julijskih Alp in deloma zahodnih Karavank je trenutno še nevaren. V petek bo večinoma suho vreme. Ničla se bo spet dvignila do nadmorske višine 1800 metrov, a se bo popoldne že hladilo. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala. Zapihal bo jugozahodnik, ki bo v visokogorju na vetru izpostavljenih mestih prenašal novi sneg v zamete. V noči na soboto in v soboto bodo spet padavine. Meja sneženja bo sprva malo nad 1000 metri, a se bo hitro spustila pod 500 metrov. V gorah bo do nedelje zjutraj lahko zapadlo od 15 do 30 cm snega. Sneg bo zaradi ohladitve ostal rahel, severni veter pa bo delal zamete in opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala predvsem v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah, drugod bo ostala že zdaj povečana. Po podatkih Agencije RS za okolje je v Julijskih Alpah velika nevarnost trganja snežnih plazov.

Bilten URSZR: 23.012009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79814