Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.03.09

Posredovanja GRS - Razvoj vremena in razmere v gorah
Nevarnost plazov je druge stopnje

Ob 16.41 so v Bašlju, občina Preddvor, posredovali gorski reševalci postaje GRS Kranj in gasilci JZ GRS Kranj, kjer je na drevesu približno 20 metrov nad tlemi pristal padalec. Padalca in padalo so s pomočjo vrvne tehnike rešili z drevesa.

Ob 10.19 je med pohodom na goro Lovrenc, nad Polhovim Gradcem v občini Dobrova-Polhov Gradec, pohodnika obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, ki so pohodnika z nosili prenesli na vrh, od tam pa s terenskim vozilom prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci RP Ljubljana in ga prepeljali v ljubljanski KC.

Ob 14.50 se je pod Planino Javornik v občini Tržič med sankanjem poškodoval otrok in si pri tem poškodoval hrbtenico. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Tržič in postaje GRS Kranj. Zdravnik je poškodovanega otroka na kraju dogodka oskrbel, nato pa so ga s policijskim helikopterjem prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v jeseniško bolnišnico. 

Ob 12.35 se je na smučišču Areh v občini Ruše poškodoval smučar. Posredovali so člani GRS Maribor, ki so smučarja oskrbeli na smučišču, reševalci NMP Maribor pa so ga na nadaljnje zdravljenje prepeljali v UKC Maribor.


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno, ponekod bo pihal jugozahodni veter.
V torek se bo pooblačilo, padavine se bodo od severa razširile na vso Slovenijo in zvečer večinoma ponehale. Meja sneženja se bo spustila na nadmorsko višino okoli 600 metrov. Proti večeru bo na Primorskem prehodno zapihala burja.
V sredo in četrtek bo spremenljivo oblačno s posameznimi plohami.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna v gorah sončno in predvsem v soboto tudi vetrovno vreme. V soboto je bilo še malce hladneje, v nedeljo pa se je ledišče sredi dneva in popoldne dvignilo nad 1500 metrov. Toplejši zrak je ostal nad nami in tudi danes zjutraj je temperaturna meja 0 stopinj na nadmorski višini okoli 1500 metrov Snežna odeja se je ob koncu tedna preobražala in sesedala, posebno na prisojnih pobočjih se je precej ojužila in ponoči pomrznila V zahodnih Julijskih Alpah je nad 2000 metri do okoli 650 cm snega (približna ocena), pod 2000 metri pa z manjšo nadmorsko višino vse manj. Drugod v Julijcih je na 1500 metrov okoli 350, na 2500 metrov pa okoli 480 cm snega. Na 1000 metrov je višina snežne odeje med 50 in 90 cm. Podobne snežne razmere so tudi v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na 1500 metrov okoli 250 cm snega, vzhodneje pa manj. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, le v nekaterih alpskih dolinah tudi nižje, na prisojnih pobočjih pa zlasti v Savinjskih Alpah in Karavankah tudi višje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem. Le ponekod v osojnih legah je sneg še suh in slabo preobražen. Pod okoli 1500 metri je sneg strjen tudi v globino. Na vetru izpostavljenih mestih je površina ponekod poledenela. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, a se ob sončnem vremenu sredi dneva in popoldne poveča predvsem na južnih pobočjih. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, kjer lahko plaz sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje. Na vetru izpostavljenih mestih je nevarnost zdrsov. V ponedeljek bo še suho in večinoma sončno vreme. Ledišče bo sredi dneva na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Snežna odeja se bo na osončenih delih zmehčala, s strmih pobočij bodo možni manjši plaziči južnega snega. V torek bo oblačno z manjšimi padavinami in ohladilo se bo. Ničla se bo spustila pod 1000 metrov. V gorah bo zapadlo okoli 5 cm snega, več padavin bo v južni Sloveniji. V sredo in četrtek bo spremenljivo oblačno, možne bodo krajevne plohe. V sredo se bo ničla dvignila do okoli 1200, v četrtek popoldne pa na 1500 metrov. Zaradi nižjih temperatur in ne prav sončnega vremena bo snežna odeja v sredo ostala večinoma pomrznjena in dokaj stabilna, v četrtek pa se bo na južnih pobočjih spet čez dan zmehčala.

Bilten URSZR: 23.032009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79812