Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.12.09

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno s padavinami, ki bodo popoldne v večjem delu Slovenije prehodno ponehale. Največ dežja bo v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Veter bo popoldne prehodno oslabel. Ponoči se bodo padavine na zahodu spet okrepile.
V četrtek bo oblačno, v severovzhodni Sloveniji bo povečini brez padavin, drugod bo deževalo. Največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Jugozahodni veter se bo spet krepil.
V petek bo oblačno s padavinami, največ jih bo v zahodni Sloveniji. Na vzhodu bo dežja malo, največ šele v noči na soboto. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo.
V soboto zjutraj bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje in prostor RS se od ponedeljka pojavljajo padavine. V gorah je sprva povsod snežilo, v noči na sredo se je meja sneženja dvignila na nadmorsko višino okoli 1700 metrov. V Julijskih Alpah je zapadlo do 60 cm snega. Količina je zelo odvisna od nadmorske višine. Nekoliko manj padavin je bilo v zahodnih Karavankah, drugod po naših gorah pa je bilo snega malo. Snežilo je ob močnem jugozahodniku, ki je delal zamete in gradil opasti.
Snežna odeja je mehka in rahla, pod 1700 metri pa je sneg razmočen. V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 60 cm snega, na 2500 metrih pa okoli 170 cm. Drugod je na 1500 metrih od 20 do 40 cm snega.
Nevarnost snežnih plazov se je v Julijskih Alpah povečala na 4. stopnjo, v zahodnih Karavankah je 3. stopnje, drugod pa 1. do 2. stopnje.
Po krajši prekinitvi padavin v sredo popoldne se bodo spet začele pojavljati v noči na četrtek in ponehale bodo šele v soboto zjutraj. Meja sneženja se bo občasno dvignila tudi nad 2000 metrov, v petek proti večeru pa se bo spustila pod 1500 metrov. V visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo do sobote zjutraj lahko zapadlo od 100 do 200 cm snega, lahko celo več.
Močan jugozahodnik bo delal zamete in opasti. Že med sneženjem se bodo prožili snežni plazovi, nevarnost bo ostala velika! Drugod po naših gorah bo padavin manj. V Savinjskih Alpah bo lahko zapadlo od 50 do 100 cm snega, zaradi visoke snežne meje pa toliko verjetno le po najvišjih vrhovih. Dež bo nižje destabiliziral snežno odejo, zato se bo tudi tu sneg lahko plazil.
Nevarnost snežnih plazov se bo povečala na 3. stopnjo. Najmanj padavin bo na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank, kjer bo večina padavin kot dež.
 

Bilten URSZR: 23.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79726