Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.12.11

Predviden razvoj vremena

Predviden razvoj vremena

V petek bo v vzhodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, drugod precej jasno. Po nižinah osrednje Slovenije bo megleno. Ponoči se bo tudi na vzhodu prehodno zjasnilo, v soboto zjutraj in dopoldne pa se bo od severozahoda spet povsod pooblačilo. V Prekmurju in delu Štajerske bo večinoma suho, drugod bo sredi dneva in popoldne po nižinah občasno predvsem rahlo deževalo, zato bo po nekaterih kotlinah sprva možna tudi poledica, nato ponekod tudi rahlo snežilo. Sredi popoldneva bo na Gorenjskem zapihal severni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Padavine se bodo postopno umikale proti jugu in zvečer povsod ponehale.
V nedeljo bo pretežno jasno, le ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala.
V ponedeljek bo na zahodu delno jasno, drugod pretežno oblačno z občasnim, rahlim sneženjem. Na Primorskem bo spet zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se hladno in suho vreme nadaljuje. V gorah je pihal močan severni veter, ki v petek, 23. 12. 2011, počasi slabi. Prenašal je sneg v zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja se je le malo preobrazila in sesedla. Snega je v gorah razmeroma malo. V Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 100 cm, na 1500 metrih pa do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 30 cm snega. Stanje snežne odeje je precej različno. Ponekod je sneg mehak, marsikje pa je pokrit s skorjo, ki ponekod tudi drži človeško težo, večinoma pa ne. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, drugod pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter bolj strma pobočja. Na mestih, kjer je sneg spihan, ter tudi ponekod drugod je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi.

Danes bo suho in sončno, v plasti med 1400 in 1800 metrov bo temperatura okoli ničle ali malo nad ničlo. Zato se bo tam sneg nekoliko hitreje preobražal kot drugod. V soboto bo oblačno z rahlim sneženjem predvsem v popoldanskem času. Zapade lahko do okoli 5 cm snega. V nedeljo bo jasno in hladneje, spet se bo nekoliko okrepil severni veter. V ponedeljek se bo pooblačilo in čez dan bo spet rahlo snežilo. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 10 cm snega. Snežna odeja se do torka zjutraj tako ne bo kaj dosti obogatila. Veter bo občasno prenašal novi sneg in delal nove zamete predvsem spet na južnih straneh. Lavinske razmere se ne bodo bistveno spremenile.

Bilten URSZR: 23.12.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797