Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.01.09

Predviden razvoj vremena - Velika nevarnost snežnih plazov.

V soboto bo pretežno oblačno, čez dan bo lahko ponekod za krajši čas posijalo tudi sonce. Zjutraj in del dopoldneva bodo ponekod še rahle padavine, ki bodo nato ponehale in se bodo občasno spet pojavljale zvečer in v noči na nedeljo. V nižinah bo večinoma rahlo deževalo. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja.
V nedeljo bo sprva oblačno, predvsem v južnih krajih bodo zjutraj in del dopoldneva še manjše padavine, po nižinah večinoma dež. Popoldne se bo predvsem na zahodu začelo jasniti. Burja na Primorskem se bo zjutraj okrepila, zvečer pa že oslabela.
V ponedeljek dopoldne bo delno jasno, zjutraj bo ponekod megla. Popoldne se bo od zahoda začelo oblačiti in proti večeru bodo na jugozahodu že manjše padavine.
V noči na torek in v torek čez dan bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah bo deloma deževalo deloma snežilo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje se od četrtka lavinske razmere niso dosti spremenile. Padavin ni bilo, snežna odeja pa se je sesedala in počasi preobražala. Ničla se je prehodno dvignila na okoli 1500 metrov, a se je že spustila pod 1000 metrov. V petek je pihal okrepljen jugozahodni veter, ki je prenašal novi sneg v zamete. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1600 metri do okoli 600 cm snega, nižje pa je snega okoli 320 cm in na 1000 metrih od 80 do okoli 140 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metrih do okoli 180 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 metrov, le po nekaterih dolinah tudi nižje. Snežna odeja je večinoma še rahla in mehka, ponekod pa je že pokrita s skorjo, ki je nastala predvsem zaradi vetra in ne drži človeške teže. Nižje, nekako pod okoli 1500 metri, pa je razmočeni sneg pomrznil. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod v našem gorskem svetu pa večinoma 2 stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Iz petka na soboto je v gorah začelo snežiti, v soboto čez dan pa bo sneženje večinoma ponehalo. Zapade lahko okoli 10 cm snega, ki ne bo povečal nevarnosti snežnih plazov. V petek je pihal jugozahodnik, ponoči in v soboto pa večinoma vzhodni veter. Predvsem na vetru izpostavljenih legah bo sneg spihan v zamete. Ničla bo med 1000 in 1200 metri. V nedeljo bo večinoma suho, severovzhodni veter se bo prehodno okrepil. Ničla bo pod 1000 metri. Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala.

Bilten URSZR: 24.012009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823