Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 24.01.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek dopoldne bo večinoma oblačno. Občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Dež bo tudi ponekod po nižinah prešel v sneg, a bo količina padavin majhna. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Popoldne bodo padavine postopno ponehale, od zahoda se bo začelo jasniti.
V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Ponekod na Primorskem bo še pihala šibka burja, v severovzhodnih krajih pa severni veter.
V četrtek in petek bo pretežno jasno, le v jugovzhodnih in ponekod v osrednjih krajih bo v četrtek sprva še nekaj oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje od petka ni bilo omembe vrednih padavin. Temperatura je precej nihala, ledišče se je do danes dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 metrov, ob koncu tedna pa je bilo na nadmorski višini okoli 1100 metrov.
Snežna odeja se še naprej preobraža, na prisojnih pobočjih se je v nižjih nadmorskih višinah čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala deloma zaradi dnevnega taljenja, deloma zaradi vetra. Skorja ponekod nosi človeško težo. Le ponekod v zatišnih legah v osojah je sneg še mehak. Veliko je zametov in opasti, hkrati je sneg na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in ponekod poledenela.
Snega je v gorah malo. Snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v osojah pa na okoli 1000 metrov. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 100 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrih do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Bolj nevarna so le mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko le ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Otoplitev je le prehodna, saj se bo že do torka ohladilo, ledišče se bo spustilo na nadmorsko višino približno 900 metrov, v noči na sredo pa do okoli 600 metrov. Zato bo v prihodnjih dneh sneg ostal suh in pomrznjen, večinoma tudi na prisojnih pobočjih. Lavinske razmere se tako do srede ne bodo spreminjale.

Bilten URSZR: 24.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79848