Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 24.02.12

Nudili pomoč na smučišču - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 11.48 si je na smučišču na Voglu, občina Bohinj, smučar poškodoval roko in nogo. Na smučišču mu je bila nudena medicinska pomoč. Reševalci GRS Tržič in ekipa HNMP so ga s policijskim helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V soboto in nedeljo bo povečini jasno.
V nedeljo zjutraj bo pretežno oblačno, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bodo kratkotrajne padavine, nato se bo od severa delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek dopoldne bo precej jasno, popoldne zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v ponedeljek je sneženje ponehalo, v torek se je razjasnilo. postopno se je že nekoliko otoplilo. Veter je bil razmeroma šibak, večinoma severnih in vzhodnih smeri.
Snežna odeja je mehka, mestoma spihana v zamete. Na prisojnih pobočjih nastaja skorja, ki se predira. Na osojnih pobočjih je sneg rahel in suh. V ponedeljek in torek se je na strmih pobočjih sprožilo nekaj plazov.
Snežna odeja še sega do nižin. Na nadmorski višini okoli 2000 metrov in višje je od 120 do 150 cm snega, na 1500 metrih pa 70 do 110 cm. Tudi nižje je ponekod snega od 20 do 40 cm.
Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, ki se lahko splazijo že ob manjši dodatni obremenitvi, možno je spontano plazenje. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov. V prihodnjih dneh bo suho vreme. Občutno se bo otoplilo, ničta izoterma bo v četrtek na 2500 metrih, v petek na 3200 metrih in v soboto na 2300 metrih. Sneg se bo sesedal in preobražal, še posebej na prisojnih legah, kjer bo nastajala skorja. Zaradi otoplitve se bo možnost spontanega plazenja še nekoliko povečala.

Bilten URSZR: 24.02.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79825