Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.12.14

Pogrešane osebe niso našli
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 7.11 se je na območju Mariborskega Pohorja pričela iskalna akcija pogrešane osebe. Pripadniki policije, ZRPS in GRS Maribor so pogrešano osebo iskali do teme, vendar je niso našli.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo v zahodni in v večjem delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo rahlo rosilo. Drugod bo deloma jasno, občasno bo več koprenaste oblačnosti. Pihal bo veter zahodnih smeri.
V četrtek bo v zahodnih in deloma v osrednjih krajih pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo občasno rahlo rosilo. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan se bo oblačnost povečala predvsem na severovzhodu. V noči na petek se bo povsod pooblačilo, manjše padavine bodo prehodno zajele večji del Slovenije. Ohladilo se bo. Meja sneženja se bo hitro spuščala, ob koncu padavin lahko ponekod sneži do nižin, a padavin bo malo. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, ponekod drugod severovzhodni veter.
V petek čez dan se bo postopno delno zjasnilo. Še bo vetrovno.
V soboto bo precej jasno. Veter bo prehodno oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje suho in v višinah izjemno toplo vreme zaradi temperaturnega obrata. Zrak je suh in zato se snežna odeja čez dan ojuži predvsem na prisojnih pobočjih, kjer ponoči pomrzne. Krepi se površinska skorja. V senčnih legah ostaja sneg slabše preobražen. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 110 cm, na 1500 metrov pa od 10 do 15 cm. Drugod je snega manj, prisojna pobočja so marsikje kopna tudi do 2000 metrov. Stanje snežne odeje je precej različno. Prevladuje skorja, ki ponekod v visokogorju nosi človeško težo, površina je ponekod tudi poledenela. Nekaj je napihanega snega, v osojah pa je sneg slabše preobražen in predvsem v visokogorju suh. Na vetru izpostavljenih legah je precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna in sprijeta. Kakšen manjši plaz lahko sprožite le na strmejših in senčnih pobočjih visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom in ob veliki obremenitvi snežne odeje. V sredo in četrtek se vreme in razmere ne bodo dosti spremenile. V noči na petek se bo ob prehodu hladne fronte v gorah občutno ohladilo. Zapadlo bo nekaj centimetrov snega, a ga bo okrepljen severni veter povsem spihal. Snežna odeja bo ostala pomrznjena, ponekod tudi poledenela.

24.12.2014

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79805