Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.11.13

Predviden razvoj vremena - Okrepljen severni veter
Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V torek bo delno jasno, popoldne pa se bo oblačnost od vzhoda širila nad osrednjo Slovenijo. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem pa zmerna burja.
V sredo dopoldne se bo od severa jasnilo. Veter bo postopno oslabel.
V četrtek bo pretežno jasno z mrzlim jutrom, popoldne se bo od severa postopno pooblačilo.
V petek bo pretežno jasno, jutro bo še mrzlo.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo do srede dopoldne pihal okrepljen severni veter, ki bo najmočnejši v severni Sloveniji. V torek bo ponekod na Primorskem pihala zmerna burja. Veter bo v sunkih lahko dosegal hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je ob koncu tedna v gorah snežilo, padavine so večinoma ponehale v nedeljo čez dan. Meja sneženja je nihala, več snega je zapadlo predvsem nad okoli 1200 metri nadmorske višine in sicer od 30 do okoli 70 cm. Sneg je bil v visokogorju suh, nižje pa moker in se je kar dobro sprijel s podlago. Ledišče, ki je bilo do včeraj na nadmorski višini okoli 1400 metrov, se je do danes zjutraj spustilo pod 1000 metrov. Zapihal je močan severni veter, ki prenaša sneg v zamete.V visokogorju Julijskih Alp je okoli 140 cm snega, na 1500 metrih pa do 50 cm. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah pa je ponekod sneg močno spihan, tudi do kopnega. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, drugod pa 2. in se s padajočo nadmorsko višino hitro zmanjšuje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in strma pobočja.Pred nami je obdobje suhega in hladnega vremena. Severni veter se bo umiril v sredo čez dan. Še bodo nastajali zameti predvsem na južnih straneh grebenov in prelazov. Temperatura bo v gorah pod ničlo, zato se bo sneg le počasi preobražal in stabiliziral. Otoplilo se bo v četrtek, ko se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1200 metrov. Pričakujemo počasno zmanjševanje nevarnosti plazov.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79784