Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.12.08

Predviden razvoj vremena
Razmere v gorah: nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje

V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v jugovzhodni Sloveniji bo občasno naletaval sneg, pihal bo severovzhodni veter.
V nedeljo bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo pretežno oblačno, pihal bo severovzhodni veter.
V ponedeljek bo na Primorskem in v višjih legah jasno, drugod bo nizka oblačnost. Burja bo slabela.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek dopoldne sunki burje na izpostavljenih mestih presegli hitrost 100 kilometrov na uro. Tudi v petek popoldne in v soboto bodo najmočnejši sunki burje še med 80 in 100 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je ves teden prevladovalo suho in ne preveč hladno vreme. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala ter se nekoliko stabilizirala. Na površini je nastajala skorja. Ničla se je le počasi spuščala, izraziteje se je ohladilo šele v četrtek čez dan. Ob ohladitvi je tudi rahlo snežilo. Zapadlo je do 10 cm snega, v zahodnih Julijcih le kakšen centimeter. Sneg je bil suh in ga je močan severovzhodni veter povsem spihal. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 metri okoli 530 cm snega, nižje pa z manjšo nadmorsko višino postopno manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 metri do okoli 270 cm snega, na 1000 metrov pa ponekod do 180 cm, a večinoma okoli 90 do 100 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 130 cm snega, na Pohorju pa okoli 40 cm. Snežna odeja sega sedaj večinoma do nižin. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki je v visokogorju nastala zaradi vetra, nižje pa predvsem zaradi dnevnega taljenja in zmrzovanja. Nevarnost snežnih plazov se je zmanjšala in je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži pod večjo dodatno obremenitvijo zlasti na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Suho vreme se bo nadaljevalo. Mrzlo bo, temperatura na 1500 metrov bo do ponedeljka okoli -11 stopinj, nato pa se bo hitro segrelo na okoli -5. V sredo se bo ničla dvignila na okoli 1500 metrov. Do torka bo pihal severovzhodni veter. Najmočnejši bo danes in jutri, nato bo postopno slabel. Prevladovalo bo oblačno in megleno vreme, vrh oblačnosti pa bo segel do nadmorske višine okoli 2000 metrov, od nedelje dalje pa bo nižje. Več oblačnosti bo v Savinjskih Alpah. Snežna odeja se bo le počasi sesedala, preobrazba bo zaradi nizkih temperatur zelo počasna. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Bilten URSZR: 26.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79779