Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.12.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V nedeljo bo oblačno. Ob morju in v severovzhodni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugod bo občasno naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala zmerna, ponekod močna burja. Ponoči bo sprva še oblačno, proti jutru pa se bo zjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela.
V torek in sredo bo pretežno jasno, predvsem v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Po nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla ali nizka oblačnost.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo v nedeljo na Primorskem pihala zmerna, lokalno močna burja s sunki malo nad 100 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Od srede je bilo v gorah večinoma oblačno in megleno vreme z občasnimi padavinami. Bolj suho je bilo v vzhodnem delu naših gora. Največ padavin je padlo v Julijskih Alpah in predgorju ter na območju Snežnika. Meja sneženja je bila nad 1800 metri. Višje je v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo od 30 do okoli 70 cm snega, več v Julijcih, drugod pa je bilo padavin precej manj. Nižje je deževalo in se je sneg sesedal in talil. V sredogorju je marsikje kopno.Do petka zjutraj se je snežna meja že spustila pod 1500 metrov.

V Julijskih Alpah je na 2500 metri do okoli 390 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrov do okoli 30 cm snega. Nižje snega hitro zmanjka. Snežna odeja je nad okoli 1900 metrov mehka in rahla, precej je zametov in klož, ki jih je delal jugozahodnik na vzhodnih in severnih straneh grebenov in prelazov. Nižje je sneg razmočen, marsikje je ves novi sneg skopnel in je le še starejši, precej preobražen in mestoma trd.
Nevarnost snežnih plazov je trenutno 3. stopnje, višje zaradi novega snega, nižje pa zaradi razmočene snežne odeje, ki je marsikje premočena do tal. Na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom se lahko pod dodatno obremenitvijo sprožijo manjši in srednje veliki plazovi delno sprijetega snega. Zaradi dežja se pod okoli 1600 metri na strmih, travnatih pobočjih lahko prožijo tudi talni plazovi mokrega snega. Meja sneženja se je v petek znižala, precej nizko pa v noči na soboto ter v soboto čez dan, ko pa padavin ne bo več dosti. V Julijcih in zahodnih Karavankah bo zapadlo še od 20 do 40 cm snega, drugod pa okoli 10 cm. Po ohladitvi v soboto bo sneg pomrznil in na to podlago bo padlo še nekaj pršiča. Nevarnost snežnih plazov bo ostala povečana nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov, nižje pa se bo zmanjšala. Severovzhodni veter bo delal zamete.

Bilten URSZR: 26.12.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797