Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.03.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.42 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Posredovala je ekipa HeNMP, ki je poškodovanega smučarja s helikopterjem Slovenske policije prepeljala v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V torek bo jasno.
V sredo bo pretežno jasno.
V četrtek bo precej jasno, nekaj oblačnosti bo predvsem v vzhodni in deloma v osrednji Sloveniji. Ponekod bo zapihal zahodni do severozahodni veter.
V petek bo na zahodu sončno, drugod pa bo zmerno, občasno predvsem v vzhodni Sloveniji tudi pretežno oblačno. Nekoliko hladneje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Medtem ko je bilo v petek pretežno jasno, je bilo za konec tedna več oblačnosti in v višinah tudi malo hladneje kot pretekli teden. Zaradi manjše količine sončnega sevanja se snežna odeja čez dan ni tako ojužila, v visokogorju je ostala tudi večinoma pomrznjena. Ob posameznih plohah omembe vrednih snežnih padavin ni bilo.
Lavinske razmere se skoraj niso spremenile. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki nosi človeško težo, ali pa je strjena tudi v globino. Čez dan se pod vplivom močnega sonca zmehča, zlasti v nižjih nadmorskih višinah je zato čez dan sneg mehak in razmočen. V osojah visokogorja pa sneg ostaja večinoma pomrznjen. Omembe vredna snežna odeja sega v osojah večinoma do nadmorske višine okoli 1100 m, na prisojnih pobočjih pa je kopno tudi nad 1700 m. Na nadmorski višini 1500 m je strnjena snežna odeja predvsem na planotah in osojah.
V Julijskih Alpah je do okoli 30 cm snega, drugod pa do okoli 20 cm. Nad 2000 m je v Julijskih Alpah do okoli 80 cm snega. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena in stabilna, nekoliko se stabilizira čez dan predvsem na prisojnih pobočjih. Predvsem na spihanih mestih ter v senčnih legah je tudi nevarnost zdrsov.
Sončno vreme se bo nadaljevalo do petka. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Nižje bo sneg kopnel.

Bilten URSZR: 27.03.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770