Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 04.04.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah - Opozorilo

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
4. april 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V sredo bo pretežno oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Ponoči bo dež zajel vso Slovenijo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v jutranjem in dopoldanskem času ob močnejših padavinah ponekod spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. V četrtek popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale.
V petek bo na Primorskem jasno, burja bo oslabela. Drugod bo zmerno oblačno. V soboto bo povsod pretežno jasno. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla.

Razmere v gorah

V ponedeljek do večera je v gorah zapadlo od 5 do dobrih 20 cm snega, odvisno predvsem od nadmorske višine. Ob koncu padavin je snežilo do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Sneg je bil moker in se je s podlago dobro sprijel. S strmih grap se je novi sneg plazil. V jasni noči na torek je sneg pomrznil, nato se je ob močnem soncu čez dan hitro ojužil in sesedel. Snežna odeja se v prisojah začne na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v osojah sega seveda precej nižje. Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 20 do 40 cm snega, na 1500 metrih do 250 in na 2500 metrih od 360 do 410 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih do 10 cm snega, na 1500 metrih pa od 80 do 140 cm. Snega je manj na prisojnih pobočjih, v osojah pa več. Snežna odeja je večinoma mehka, ne le novi sneg, tudi stara podlaga. Trši sneg je le po najvišjih vrhovih nad 2400 metri. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje, pod 1500 metri pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja, ki niso porasla z grmovjem ali drevesi.
V sredo se bodo v Julijcih začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo na okoli 1600 metrih. V noči na četrtek se bo meja sneženja spuščala in v četrtek čez dan bo občasno snežilo do nižin. Do večera bo lahko zapadlo od 10 do 30 cm snega, odvisno od nadmorske višine. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodnik, nato pa severovzhodnik, ki bo delal zamete in na vetru izpostavljenih legah bo verjetno novi sneg povsem spihal. Nevarnost snežnih plazov se predvidoma ne bo kaj dosti povečala.

OPOZORILO

V četrtek dopoldne bodo sunki burje na Primorskem ponekod lahko presegli hitrost 90 kilometrov na uro. Burja bo oslabela šele v petek.
Do četrtka zvečer lahko v gorah pade do 30 cm novega snega, drugod nad okoli 500 metri nadmorske višine pa od 10 do 20 centimetrov snega.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79832