Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 12.01.06

S poškodbo hrbtenice na Krvavcu - Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
12. januar 2006 - izvleček


Ob 12.23 je prišlo do poškodbe hrbtenice smučarja na Krvavcu v občini Cerklje na Gorenjskem. S pomočjo vojaškega helikopterja z ekipo za nujno medicinsko pomoč je bil iz Ambroža pod Krvavcem prepeljan v KC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek in soboto bo pretežno jasno. Po nekaterih nižinah bo predvsem ponoči in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo na vzhodu zadržala večji del dneva. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno. Ponoči in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada meteorologijo, se je od srede nadaljevalo suho in v gorah sončno vreme. V petek ponoči se je navlekla nizka oblačnost, ki sega do nadmorske višine okoli 1300 m. Temperature so bile ves čas pod ničlo. Zrak je bil suh, zato je snežna odeja ostala suha, a se je hitreje sesedala in preobražala. Na prisojnih pobočjih se je na površini ojužila in ponoči zmrznila, zato je nastala tanka skorja. Prožili so se tudi manjši plaziči zmehčanega snega.
Na 1000 m je v Julijskih Alpah od 100 do 170 cm snega, nad 1500 m pa od 270 do 290 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 m do 100 cm snega, na 1500 m pa od 120 do 170 cm.
Snežna odeja je na površini večinoma mehka, le na prisojnih pobočjih je pokrita s tanko skorjo. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je sneg trd in ponekod drži človeka, tudi klože so ponekod dovolj trde, da držijo človeško težo. V sredogorju je sneg večinoma zmrznjen in trd. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje, pod 1300 m pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, plaz pa lahko sproži planinec ali turni smučar tudi na dovolj strmih pobočjih.
Nadaljevalo se bo suho vreme. Temperatura bo večinoma pod ničlo. Nad nizko oblačnostjo se bo ob sončnem vremenu na prisojnih pobočjih krepila površinska skorja. Snežna odeja se bo še stabilizirala in sesedala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79683